Zlatna palma za francuski film “Dheepan”

Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su američka glumica Runi Mara za film “Kerol” Toda Hejnsa i francuska koleginica Emanuel Berkot za film “Mon Roi” Majvena Beska
57 pregleda 0 komentar(a)
Žak Odijar, Foto: Reuters
Žak Odijar, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2015. 18:58h

Francuski film “Dheepan” reditelja Žaka Odijara dobio je večeras Zlatnu palmu 68. Filmskog festivala u Kanu, saopštio je žiri festivala.

Film govori o izbjeglicama koje pokušavaju da osnuju nov život u Francuskoj.

Jesuthasan Antonithasan tumači ulogu čovjeka koji regrutuje ženu i mladu djevojku koje treba da se pretvaraju da su mu žena i ćerka kako bi stekli azil.

Pobjeda ovog filma je već izazvala negodovanje brojnih filmskih kritičara koji smatraju da film nije bio kandidat za pobjednika.

Drugo mjesto pripalo je mađarskom režiseru Laslu Nemešu za film “Saul Fia” (Salov sin), dok je “Jastrog” grčkog režisera Jorgosa Lantimosa pripalo treće mjesto.

Nagradu za najbolju režiju pripala je tajnaskom reditelju Hou Hsia-Hsjen za film “Nie Yinniang” (Ubica).

Francuski glumac Vensan Lindon dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu "La Loi du Marché".

Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su američka glumica Runi Mara za film “Kerol” Toda Hejnsa i francuska koleginica Emanuel Berkot za film “Mon Roi” Majvena Beska.

Žirijem festivala predsjedavao je režiserski dvojac Džoel i Itan Koen. U njemu su još bili i glumci Džejk Gilenhal, Sijena Miler, Sofi Marso i režiseri Giljermo del Toro i Ksavijer Dolan.

Bonus video: