Braća Koen, miljenici filmskog festivala u Kanu

"Veoma smo srećni što opet dolazimo u Kan, još kao predsjednici žirija. To nam je posebna čast jer nikada nismo bili predsjednici žirija nekog festivala", rekli su reditelji koji važe za jedne od najinovativnijih sineasta
101 pregleda 0 komentar(a)
Braća Koen, Foto: Shutterstock
Braća Koen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2015. 19:42h

Američki reditelji, Džoel i Itan Koen, poznati kao braća Koen, miljenici su filmskog festivala u Kanu, a ove godine će biti i predsjednici žirija za dodjeli Zlatne palme, koju su sami osvojili za film "Barton Fink" 1991. godine.

Tako će na 68. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji traje od 13. do 24. maja, prvi put biti dva predsjednika žirija.

"Veoma smo srećni što opet dolazimo u Kan, još kao predsjednici žirija. To nam je posebna čast jer nikada nismo bili predsjednici žirija nekog festivala", rekli su reditelji koji važe za jedne od najinovativnijih sineasta.

Braća Koen važe i za jedne od najviše nagrađivanih režisera, sa ukupno 120 priznanja, od kojih četiri Oskara, uključujući i za najbolji film "Nema zemlje za starce" 2007. godine.

Američki reditelji su miljenici Kasnog festivala. Osvojili su Zlatnu palmu 1991. za ostvarenje "Barton Fink", dvije nagrade za režiju za "Fargo" 1996. i "Čovjek koji nije bio tu" 2001. godine, kao i Gran pri žirija za film "Inside Llewis Davis" 2013. gddine.

Džoel (60) i Itan (57) imaće pravo na dva glasa u žiriji, svaki po jedan, dok su ostali članovi žirija - Rosi de Palma, Sofi Marso, Sijena Miler, Rokia Traore, Gzavije Dolan, Džejk Džilenhal i Giljermo del Toro.

Za više od 20 godina karijere, u paru su napisali i režirali brojne uspiješne filmove u rasponu od ekscentričnih komedija, poput "O, bratem gde si?" ili "Veliki skok", preko psiholoških trilera kao "Milerovo raskršće" i "Čovek koji nije bio tu" do filmova čiji se žanrovi mešaju kao "Fargo" i "Veliki Lebovski".

Braća pišu scenarije, režiraju i produciraju filmove zajedno, iako su nedavno Džoelu pripisivane zasluge za režiju a Itanu za produkciju. U svijetu filma su poznati kao "dvoglavi reditelj", budući da imaju slične ideje u svojim filmovima. Kruže priče da glumac može da priđe bilo kom bratu s bilo kojim ptianjem i od obojice će dobiti identičan odgovor.

Bonus video: