Priča o Beranselu na Beldocs festivalu dokumentarnog filma

Ivanović je kazao da su neki akteri njegovog filma, poput Gorana Šćekića, svoju borbu platili životom
2 komentar(a)
Vasove vode, Beranselo, Između rijeke i ljudi, Foto: Facebook
Vasove vode, Beranselo, Između rijeke i ljudi, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.05.2015. 16:01h

Dugometražni dokumentarni film „Između rijeke i ljudi“, crnogorskog autora Mladena Ivanovića, naišao je na dobre kritike publike na Beldocs festivalu dokumentarnog filma, koji se održava u Beogradu.

To je i prvo prikazivanje filma o Vasovim vodama i „najvećoj građanskoj inicijativi, dugoj institucionalnoj borbi i hronologiji događaja koji su se zbili u Beranselu“ publici van Crne Gore.

„Priča o Beranselu je univerzalna priča, priča ljudi koji i dalje ne dišu zdrav vazduh“, kazao je Ivanović.

On je rekao da je publika koju su činili predstavnici TV kuća i žiri Beldocsa, saglasna da su problemi životne sredine oni koji spajaju region.

„Publika je zadivljena hrabrošću Beranselaca, ali nije toliko iznenađena apsurdnošću koja ih je zadesila, jer kako kažu - u svakoj zemlji vladaju isti, i nažalost, to je ono što nam je zajedničko i što nas povezuje“, kazao je Ivanović.

On je dodao da su neki akteri njegovog filma, poput Gorana Šćekića, svoju borbu platili životom.

Šćekić je lani, u vrijeme protesta u Beranselu, pošto mu nije dozvoljeno da ode kod zubara, oteklog zuba proveo pet dana u zatvoru. Nakon toga se njegovo zdravstveno stanje iskomplikovalo, pa je hitno prebačen u Beograd. Šćekić je umro od karcinoma, krajem januara. Ranije je od karcinoma podlegao još jedan stanovnik Beransela, dok se njih desetak još bori sa tom bolešću.

Dok su jedni svoju borbu za zdravu životnu sredinu platili životom, kaže Ivanović, neki drugi akteri njegovog filma su dobili unaprjeđenja, poput Siniše Stankovića, koji je u vrijeme snimanja filma bio na poziciji pomoćnika ministra održivog razvoja i turizma, a ljetos je unaprijeđen u generalnog sekretara crnogorskog Parlamenta.

„Niko nije kažnjen zbog situacije u Beranselu. Nekada je i ropstvo, ne mislim na ovo moderno, bilo normalna stvar, ali ne smatram to opravdanim, pa ću uz slične napore nastavljati svoju ne toliko uzaludnu borbu sa vjetrenjačama“, kazao je Ivanović.

Film „Između rijeke i ljudi“ prikazivanjem u Beogradu počinje svoj festivalski život, a autor navodi da je vrlo moguće da bude prikazivan i izvan regiona.

Ivanovićev film je prvi put prikazan u Podgorici, u junu prošle godine, ali domaća publikanije imala priliku da vidi na značajnijim crnogorskim festivalima.

„Ne opterećujem se time što film nije prikazivan na crnogorskim festivalima koji su posvećeni aktivizmu. Nisam ni reagovao na neke od komentara i apela da se u Crnoj Gori ne prave aktivistički filmovi. Sumnjam da organizatori tih festivala nisu čuli za film o Beranselu, jer ako je tako, onda oni ne rade dobro svoj posao. Autocenzura je čudo neviđeno i često ne vodi na dobar put. Zadovoljan sam što je prikazan na Beodocs festivalu, koji je ugostio svjetske filmske stvaraoce, poput Sergeja Loznice“, kaže Ivanović.

Film je sniman u Beranselu, Podgorici i Nikšiću. U realizaciji filma su učestvovali i Ivan Ivanović, Stefan Mališić, Dražen Stojović i Nemanja Dragović. Rađen je u saradnji Portala za kulturu Stribor Strašni i Mediatag advertising studia.

Crnogorska publika će film na domaćem terenu imati priliku da ponovo vidi u julu.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs otvoren je sinoć u Sava centru filmom “Šuma“ Siniše Dragina koji govori o špijunskoj aferi i ulozi jednog umjetničkog djela u toj aktivnosti.

Veliku pažnju publike privukla je premijera filma “Citizenfour: Dosije Snouden“, rediteljke Lore Pojtres. Film koji je dobio nagradu američke i britanske filmske akademije, donosi intrigantnu priču o tajnim projektima nadziranja Nacionalne Sigurnosne Agencije, u kojoj je Edvard Snouden predstavljen u isto vreme i kao izdajica, i kao heroj.

Bonus video: