Abrams razmišljao da ubije Džar-Džar Binksa u novim "Ratovima zvijezda"

U "Buđenju sile" uvode se sasvim novi likovi, ali se pojavljuju i ključni iz originalne trilogije "Ratova zvijezda" (1977-1983)
130 pregleda 2 komentar(a)
Ratovi zvijezda
Ratovi zvijezda
Ažurirano: 07.05.2015. 19:31h

Džej-Džej Abrams (J.J. Abrams), režiser "Buđenja sile" (The Force Awakens), novog filma u "Ratovima zvijezda", izjavio je da razmišlja o tome da ubije Džar-Džar Binksa, kontroverznog "šaljivog lika" iz ovog serijala koji se pokazao omraženim kod publike, prenosi danas britanski onlajn magazin Nju muzikal ekspres (NME). Džar-Džar Binks se pojavio u ne naročito omiljenoj trilogiji prednastavaka "Ratova zvijezda" (1999-2005), koje je napisao i režirao Džordž Lukas.

Ovo mumlajuće stvorenje, pomalo nalik na rastafarijanca, dobilo je ogroman prostor u prvom prednastavku, "Epizoda I: Fantomska pretnja" (1999), i osmišljeno je kao nespretni, šaljivi lik koji se, sticajem okolnosti, pridružuje glavnim junacima. Džar-Džar Binks je, međutim, toliko nervirao publiku i kritičare da je postao vjerovatno najistaknutija meta napada na film. U "Epizodi II: Napada klonova" (2002), Džar-Džar Binks je upadljivo sveden na epizodistu, a u mračnoj "Epizodi III: Osveta sita" (2005), pripala mu je jedna jedina scena, u kojoj se pojavljuje na par sekundi i ne izgovara ni riječ. U intervjuu za novi broj magazina Veniti fer, čije djelove prenosi NME, Džej-Džej Abrams, režiser buduće "Epizode VII: Buđenje sile", izjavio je da razmatra mogućnost ubistva nesimpatičnog stvorenja. Kako se navodi u tekstu, Abrams je tokom intervjua pokazao na zamrznuti kadar iz "Buđenja sile" i izjavio: "Razmišljam da Džar-Džarove koske stavim u pustinju, evo ovdje. Mrtav sam ozbiljan! Samo tri čovjeka bi to primijetila, al' bi im se dopalo!" Premijera "Buđenja sile" zakazana je za 18. decembar, a njegova radnja se dešava tridesetak godina nakon pada Galaktičke Imperije u filmu "Epizoda VI: Povratak džedaja" (1983), odnosno više od pola vijeka nakon dešavanja u "Epizodi III: Osveta sita" (2005) u kojoj se Džar-Džar Binks posljednji put pojavio. Scenaristi "Buđenja sile" su Majkl Arndt (Michael Arndt) i proslavljeni Lorens Kazdan (Lawrence Kasdan), koji je napisao "Povratak džedaja" i po mnogima najbolji film u serijalu, "Epizodu V: Imperija uzvraća udarac" (1980). U "Buđenju sile" uvode se sasvim novi likovi, ali se pojavljuju i ključni iz originalne trilogije "Ratova zvijezda" (1977-1983).

Bonus video: