NE VOLI PRIZNANJA

Denev: Nagrade ne čine glumca boljim umjetnikom

enev je rekla da ima "lošu uspomenu" o učešću u žiriju Kanskog festivala 1994. "Niko od članova žirija nije govorio engleski. Svako je govorio na svom maternjem jeziku. Zbog toga smo bili ograničeni u raspravama o filmovima. Nismo imali dovoljno sastanaka i spontanih debata"
62 pregleda 0 komentar(a)
Katrin Denev, Foto: Beta/AP
Katrin Denev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2015. 07:43h

Poznata francuska glumica Katrin Denev izjavila je da ne voli mnogo nagrade jer nijedna nagrada nije učinila glumca boljim umjetnikom, prenijela je francuska televizija TF1.

"Nikada nisam mnogo voljela nagrade. One nam čine zadovoljstvo u trenutku, ali zaista ničemu ne služe. Nijedan glumac nije postao bolji poslije neke nagrade", rekla je glumica koja će na predstojećem filmskom festivalu u Kanu predstaviti novi film "La Tete Haute" (Uzvišena glava).

Taj film francuske rediteljke Emanijel Berko, koji će biti prikazan van konkurencije, otvoriće 13. maja 68. Međunarodni filmski festival u Kanu.

Katrin Denev je rekla da ima "lošu uspomenu" o učešću u žiriju Kanskog festivala 1994. godine.

"Niko od članova žirija nije govorio engleski. Svako je govorio na svom maternjem jeziku. Zbog toga smo bili ograničeni u raspravama o filmovima. Nismo imali dovoljno sastanaka i spontanih debata", rekla je francuska glumica.

Prema njenim riječima, na brzinu je donijeta odluka da tadašnji dobitnik Zlatne palme bude film "Petparačke priče" Kvetina Tarantina.

U svojoj 51-godišnjoj glumačkoj karijeri, 71-godišnja Katrin Denev je snimala s najpoznatijim rediteljima, od Luisa Bunjuela do Romana Polanskog, Andrea Tešinea i Larsa fon Trira. Igrala je u ostvarenjima koja su postala klasici filmske umjetnosti.

Među najpoznatijim filmovima Ketrin Denev su "Šerburški kišobrani" Žaka Demija (1964), "Odbojnost" Romana Polanskog, "Ljepotica dana" Luisa Bunjuela (1967), "Poslejdnji metro" Fransoaa Trifoa (1980) i "Indokina" Režisa Varnijea (1992) za koji je dobila svoju jedinu nominaciju za Oskara.