Najstarija filmska kuća na svijetu slavi 120. rođendan: "S Francuskom kroz krize"

Sa obrtom od 190 miliona eura 2014. godine, Gomon je danas najveće preduzeće na svijetu za produkciju i distribuciju filmova, koje stoji iza više od 1.000 filmova
182 pregleda 0 komentar(a)
Gomon, Foto: Shutterstock
Gomon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2015. 12:50h

Najstarija filmska kuća na svijetu, francuski Gomon (Gaumont) ove godine proslavlja 120. godišnjicu postojanja, a njen predsjednik Nikola Sejdu "apsolutno" je uvjeren u budućnost filma i u narednih 120 godina.

"Gomon je rođen zajedno sa filmom, i od tada je sa njim i Francuskom prošao kroz sve krize. To znači - dva rata, dekolonizacija, i velika ekonomska kriza", rekao je agenciji Frans pres 75-godišnji Sejdu koji je na čelu Gomona od 1975. godine.

Najstariju filmsku kuću na svijetu osnovao je Leon Gomon 1895. godine. Djelatnost kuće u početku je bila proizvodnja aparata za projektovanje filmova i fotoaparata, a kasnije je počela produkcija i distribucija filmova.

Sa obrtom od 190 miliona eura 2014. godine, Gomon je danas najveće preduzeće na svijetu za produkciju i distribuciju filmova, koje stoji iza više od 1.000 filmova.

"Mislim da je jasno šta je cilj: da budemo jedan od glavnih aktera u filmskom i televizijskom svijetu u Francuskoj, i u Evropi", rekao je Sejdu, dodavši da je srećan jer je od svoje strasti za film napravio profesiju.

On podsjeća da prije 40 godina ljudi nijesu vjerovali u budućnost filma.

"Ono što sada mogu da konstatujem, jeste da u bioskopskim salama danas ima više gledalaca i da je porastao procenat francuskih filmova koje gledaju Francuzi", kaže Sejdu i zaključuje da je francuska kinematografija u vrlo dobrom stanju.

"Siguran sam da će za 120 godina u bioskopskim salama biti gledalaca", zaključije Sejdu, ali dodaje da je uslov za to da se prekine sa nelegalnim skidanjem filmova sa interneta.

Bonus video: