Tusta često osvitao sa obožavateljima

Reditelj ističe da je cilj dokumentarca da Tustin lik i djelo približi mlađim generacijama
238 pregleda 1 komentar(a)
Branko Črnac Tusta, Foto: Zoran Mojsin
Branko Črnac Tusta, Foto: Zoran Mojsin
Ažurirano: 24.04.2015. 20:15h

Četvorominutni „teaser“ dokumentarnog filma „Tusta“ o legendarnom pjevaču KUD-a Idijoti Branku Črncu Tusti publika od nedavno može da vidi na njihovoj Facebook stranici. Režiser ovog projekta Andrej Korovljev snimanje je započeo prije godinu dana, a za Vijesti je priznao da nema lak zadatak, kao i da je tek na pola posla.

“U Puli 80-tih godina KUD Idijoti bili su na vrhuncu popularnosti. Na području tadašnje Jugoslavije bili su uzor mlađim generacijama. Bili su iz radničke klase i radili u brodogradilištu “Uljanik”, a sa druge strane bili veoma popularni i smatrani za pokretače pank bunta. Imao sam mnogo motiva kad sam počeo da radim ovaj film, a onaj od značajnijih je to što je Tusta bio sjajan prijatelj i sugrađanin”, započinje svoju priču Korovljev.

Film će se snimati na brojnim lokacijama, a od starta režiser je znao da ga čeka dug i kompleksan proces.

“Imamo da završimo još dosta mikro i makro stvari. Treba predstaviti cijeli život Tustin, a da se sve to smjesti u 80-90 minuta, svaki djelić filma moramo promišljeno napraviti. Već sada imamo desetine sati materijala, a tek smo na pola posla, čeka nas još dosta snimanja i istraživanja”, ispričao je Korovljev.

Do kraja života je radio u brodogradilištu, morali su da ga tjeraju sa posla

Cilj filma je da mlađim generacijama približi Tustu, koji je preminuo 2012. od kancera.

“Svi pravi fanovi znaju kakav je bio. Nema tog fana koji mu je prišao nakon koncerta, a da ga Tusta nije ispoštovao, znao je čak da sa njima ode na piće, često su osvitali zajedno. Zato njima ne treba dodatno govoriti o Tusti, ali već mlađe generacije ne znaju kakva je on veličina bio”, smatra Korovljev.

Kao Tustin prijatelj i obožavatelj KUD-a Idijoti znao je mnoge činjenice o njegovom životu i karijeri, ali su ga mnoge druge, koje je snimajući ovaj dokumentarac otkrio, iznenadile.

“Da nije tako, ne bih bio motivisan da radim dalje. Ovaj film govoriće o Tustinom privatnom životu, ali i karijeri. Eto, do kraja života je radio u brodogradilištu i bukvalno su morali da ga tjeraju sa posla. Imao je nevjerovatnu energiju, a trudićemo se da prikažemo i istorijske okolnosti u kojima su se muzičari rodili i šta su sve preživjeli”, priča Korovljev.

U otkrivanju istorijskih činjenica o Tustinom životu i karijeri pomogli u mu i brojni sagovornici, pa će tako između ostalih o njemu pričati njegove žene, djeca, majka, sestre, članovi svih postava KID-a Idijoti, kao i muzičari Damir Urban, Zoran Predin, Pero Lovšin, Rambo Amadeus, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, članovi Atheist Rapa i Dubioza kolektiva.

“Neće to biti hladno-informativni dokumentarac, potrudićemo se da u ljudima probudimo emocije”, najavio je on.

Film “Tusta” pomogao je Hrvatski audio-vizuelni fond, a Korovljev otkiva da očekuju pomoć još nekih institucija.

“Pratićemo konkurse i aplicirati raznim fondacijama, a nadamo se da će sluha za ovaj projekat imati i institucije iz ostalih ex-Yu republika, jer to će nam omogućiti da film što prije završimo i da ga snimamo na više lokacija”, nada se Korovljev.

Zvao ih i podgorički Underhill

Korovljev obećava da će film završiti do kraja godine, a onda će krenuti njegov festivalski život.

“Kako su čuli da se snima film, ljudi nas konstantno zovu. Čak smo dobili poziv i sa vašeg Underhill festa. No, o tome je rano govoriti, jer nakon snimanja čeka nas postprodukcija što je mnogo teži zadatak”, zaključuje režiser.

Bonus video: