Meril Strip se bori za prava žena u filmu

Inicijativa je uslijedila poslije prošlogodišnje studije, koja je pokazala da broj žena scenarista u SAD opada sa 17 odsto 2009. godine na 15 odsto 2014, kao i da su plaćene manje od muških kolega
99 pregleda 0 komentar(a)
Meril Strip, Foto: Beta/AP
Meril Strip, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.04.2015. 10:21h

Oskarovka Meril Strip dala je značajan doprinos novoj inicijativi čiji je cilj promovisanje žena scenarista starijih od 40 godina finansiranjem projekta kojim će biti mentorisano osam scenaristkinja u državi Njujork, piše Gardijan.

Inicijativa Writers Lab, koje vodi njujorška asocijacija Žene na filmu i televiziji, mentorisaće osam scenaristkinja u jednom izletištu u državi Njujork, a među mentorkama su Đina Princ Bajtvud, autorka komedije "Beyond the Ligts", bolivudski producent Karolina Kaplan i scenarista "Pravne plavuše" Kristen Smit.

Inicijativa je pokrenuta tokom vikenda na Trajbeka festivalu sa ciljem da se razviju odabrani scenariji i uslijedila je poslije prošlogodišnje studije, koja je pokazala da broj žena scenarista u SAD opada sa 17 odsto 2009. godine na 15 odsto 2014, kao i da su plaćene manje od muških kolega.

Strip će finansirati projekat i tako nastaviti svoju kampanju promovisanja jednakosti u umjetnosti i šire. Gardijan podsjeća da je Strip stojećim ovacijama pozdravila govor Patriše Arket na dodjeli Oskara a nedavno je i potpisala otvoreno pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsjedavajućoj Afričke unije Nkosazani Dlamini Zumi u kojem se poziva na borbu protiv ženskog siromaštva.

Pismo su potpisale i Šeril Sandberg, Bijonse i Rozamund Pajk. Stripova trenuitno snima film "Suffragette" gdje igra Emelin Pankurst i to je film o borbi za ženska prava u Britaniji koji je režirala Sara Gavron, a u bioskope stiže krajem oktobra.

Bonus video: