Film o vremenu kad su Crnogorci bili najbolji

Đurović je uvjeren da će se film svidjeti mladima koji vole "Gospodara prstenova" i "Igru prijestola", jer će "Berlin 1878" imati sve to, sa bitnom razlikom što će biti istinit, "jer je kod nas istorija uvijek bila fascinantnija od fantastike"
365 pregleda 6 komentar(a)
Draško Đurović, Foto: Privatna arhiva
Draško Đurović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.04.2015. 15:14h

Crnogorski reditelj Draško Đurović ovih dana će početi rad na svom novom filmu "Berlin 1878 - Kamen pun krvi", u produkciji Montenegro Max Filma, za koji kaže da će se baviti zaboravljenim vremenom "kada su Crnogorci bili najbolji".

"Ovih dana idemo za Berlin kako bismo snimili lokacije za istorijski triler koji će se zasnivati na istinitoj priči o zasjedanju evropskih političara u Berlinu 1878. u palati Radzivil u kojoj je elita odlučivala o sudbini Evrope i na kojoj je Crna Gora priznata kao država", kazao je Đurović za "Vijesti".

On je istakao da do sada iz Crne Gore nije izašao nijedan film o njenoj prošlosti, ako se izuzme "13. jul", te da je cilj njegove ekipe da se vrijeme o kojem starije generacije više nemaju snage da pričaju, a mlade ne zanima, prenese na filmsko platno kako bi ostalo za neka senzibilnija vremena.

"Film će se snimati u Kotoru, Berlinu i na Cetinju u okviru 60 dana i obilovaće kostimima i scenografijom iz te epohe. Nećemo praviti dosadni istorijski TV film sa dijalogom iz udžbenika, nego triler pun hrabrosti i straha, surovih istina i laži, vjernosti i izdaja i na kraju uvijek pun krvi. Jer vrijeme oko Berlinskog kongresa na kojem se pravila nova Evropa je upravo bilo takvo. Bila je to vječita tema - odnos velikih sila koji vam iscrtavaju mape na živoj koži, a vi ako vam se ne sviđa možete damo da izginete", objašnjava Đurović.

On je otkrio da će u "Berlinu 1878" pored najboljih crnogorskih glumaca igrati i njihove kolege iz Njemačke, Rusije, Turske, Srbije, Hrvatske, kao i dva glumca iz Holivuda. Osim njih, u filmu će se po riječima reditelja kao specijalni gost pojaviti i jedna velika sportska zvijezda iz regiona.

Angažovanje holivudskih zvijezda nije ništa novo za Đurovića, koji je na prethodnom film "Aš pik - Loša sudbina" sarađivao sa Majklom Medsenom ("Reservoir Dogs", "Kill Bill") i Predragom Bjelcem ("Hari Poter", "Bordžije", "Eurotrip").

"Vrijeme je da se u filmu počnemo baviti vremenom koje svi zaboravljamo, vremenom u kojem su Crnogorci bili najbolji. Moj prethodni film je govorio o razarajućem mentalitetu. Sada želim da napravim film u kojem smo konačno bolji od drugih i bolji od sebe, o malom narodu koji je žrtvovao sve da bi opstao na ovom oštrom kršu, jedinoj tački koja zvanično nije pokorena, a koja je tada sigurno bila najsiromašnija u Evropi", naglašava Đurović, koji osim "Aš pika" iza sebe ima filmove "Desant na Prčevo" iz 2008. i "Rođeni sjutra" iz 1997.

Kod nas istorija uvijek bila fascinantnija od fantastike

Đurović je uvjeren da će se film svidjeti mladima koji vole "Gospodara prstenova" i "Igru prijestola", jer će "Berlin 1878" imati sve to, sa bitnom razlikom što će biti istinit, "jer je kod nas istorija uvijek bila fascinantnija od fantastike".

"Biće to naporan projekat čija će realizacija trajati nekoliko godina i znam da će izazvati veliku pažnju kod nas. A i liči na ovo vrijeme u kojem vi stalno čekate da vas neko prihvati, znajući da su žrtve koje ste podnijeli uvijek nepobjediv svjedok. Da ako su Spartanci bili legenda, vi to niste, vi ste stvarni", priča on.

Bonus video: