Paklene ulice 7: Više od zabavnih eksplozija

no što je problematično su dramske sekvence koje scenarista Kris Morgan ne zna da napiše, a i da zna, Vin Dizel ne bi umio da ih odglumi
184 pregleda 0 komentar(a)
Fast and Fourious (Novina)
Fast and Fourious (Novina)
Ažurirano: 11.04.2015. 19:50h

Paklene ulice 7 (Furious 7, James Wan, 2015)

Kada su 2001. godine snimljene "Paklene ulice", ništa nije ukazivalo na to da će ovaj serijal postati najgledaniji u istoriji holivudskog studija "Juniverzal". Dijelom je to bilo zato što se prvi dio mogao opisati kao neoriginalna latino verzija filma "Nestali za 60 sekundi" (2000). Slijedio je neinspirativan nastavak, nakon koga su autori odlučili da u trećem dijelu promijene glumačku ekipu. Eksperiment je bio relativno neuspješan, zbog čega je četvrti dio (2009) označio povratak Vina Dizela koji se prihvatio i produkcije. Taj film je neočekivano imao treću najveću zaradu u Americi, iako nije ponudio ništa novo. I kada se očekivalo da će serijal posustati, "Paklene ulice" su dodale gas. Peti nastavak iz 2011. je potpuno zasluženo postao hit zato što je po kvalitetu bio za klasu bolji od prethodnika. Akcione sekvence više nisu ni pokušavale da imaju veze sa zakonima fizike što je autorima dalo slobodu u njihovom osmišljavanju. Šesti dio je snimljen po istom receptu i ubrzo postao najgledaniji u kompletnoj franšizi. Ove godine, u bioskopima je sedmi nastavak.

Dekard Šo (Džejson Stejtam) želi da osveti brata Ovena zbog čega napada ekipu Dominika Toreta (Vin Dizel). Ubrzo u bolnicu smješta Hobsa (Dvejn Džonson), a napada i Brajana (Pol Voker). Kako bi spriječio raspadanje ekipe, Dominik se udružuje sa tajnim agentima koje predvodi Frenk (Kurt Rasel). On mu otkriva da je jedini način da se dokopa Šoa taj da oslobodi hakera Remzija (Natali Emanuel). Iako je režiser Džejms Van najpoznatiji po radu na hororima ("Testera", "Anabel"), stil serijala nije mijenjan. Tako već u uvodu Šo izlazi iz bolnice i u svakom hodniku kroz koji prođe broj mrtvih je bar dvocifren. Trke automobila i dalje više podsjećaju na striptiz žurke nego na formulu jedan. Ide se korak dalje pa tokom filmske sahrane prvi red ožalošćenih djevojaka nosi crne mini suknje. Ono što je problematično su dramske sekvence koje scenarista Kris Morgan ne zna da napiše, a i da zna, Vin Dizel ne bi umio da ih odglumi.

Ključni elementi zapleta su preuzeti iz španskih telenovela, pa imamo skrivenu trudnoću i Letinu (Mišel Rodrigez) amneziju. Kulminacija treša je scena u kojoj Dominik ide na groblje sa macolom (ne misli se na Aleksandra Kostića), ne bi li polomio Letin grob. Ipak, film iznenađujuće malo trpi zbog ovakvih promašaja zato što je ono što se broji, a to su trke i akcione sekvence, na očekivano visokom nivou. Sudari, automobili sa padobranom (očigledna posveta „A-timu“), ulične trke i vožnja u Abu Dabiju, spadaju u ovogodišnji vrhunac akcionog žanra. Pored toga, valja naglasiti da je jedna od najnevjerovatnijih scena u filmu (Brajan trči po krovu autobusa) snimljena bez upotrebe specijalnih efekata, a isto važi i za pad automobila iz aviona.

Iako preovladava neozbiljan ton, valja primjetiti da su „Paklene ulice 7“ još jedan film u kome sistem za globalno prisluškivanje, koji američka vlada ima, treba spasiti iz ruku zlih terorista. Ironija je da se prije par godina drama „Život drugih“, koja opisuje kako je tajna služba Štazi špijunirala ljude po Istočnoj Njemačkoj, uzimala kao primjer za ugrožavanje sloboda. Nakon otkrića Edvarda Snoudena, a nepunih deset godina kasnije, pravo na sveopšte prisluškivanje se pretvorilo u glavnu tekovinu demokratije, a onaj ko to pravo narušava nužno je kriminalac.

Nažalost, sedmi nastavak će se najviše pamtiti po tragičnoj smrti glumca Pola Vokera. Kako se udes u kome je poginuo desio u periodu snimanja filma, scenaristi su morali da mijenjaju priču. Unajmljena je ekipa koja je kreirala Goluma iz „Gospodara prstenova“, a kao dubleri su zapošljena dva Polova brata. Krajnji rezultat je premašio očekivanja. I pored sitnijih mana koje cjelina ima, ljubav glumačke ekipe prema Vokeru je očigledna. Kraj je upečatljiv i potresan, pri čemu treba pohvaliti odluku autora da se predvidljivo ne oslobode Vokerovog lika, već da mu umjesto toga daju uspješnu posvetu. Zbog toga se vožnja „Paklenih ulica 7“ ne svodi samo na niz zabavnih eksplozija, već se istovremeno skreće pažnja da je ono gdje idemo važnije od onoga čime putujemo.

Ocjena: 8/10