Vraćaju se Molder i Skali, snima se i “Tvin Piks”

Čini se da nema boljeg kandidata za oživljavanje od “Dosijea X”. Na vrhuncu 1997, ovu seriju u prosjeku je pratilo 20 miliona gledalaca, što je više od bilo koje druge serije danas
129 pregleda 1 komentar(a)
Dejvid Duhovni, Džilijen Anderson, Foto: Screenshot (YouTube)
Dejvid Duhovni, Džilijen Anderson, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.03.2015. 14:44h

Ne postoje glasniji od fanova voljene serije koja je prekinuta, pogotovo ako se to desilo dok je bila na vrhuncu. Danas kada mnogi TV kanali traže “siguran fiks” šanse za ponovno oživljavanje nekad uspješnih serija je veća nego ikad. Ali da li se to isplati?

Moći ćemo da odgovorimo na ovo pitanje najviše zahvaljujući seriji “X Files”. Američka TV kuća Fox najavila je da je naručila šest epizoda kultne serije iz 90-ih o traganju za vanzemaljcima, 13 godina od posljednjeg puta kada je prikazana na malim ekranima.

Ako je istina zaista negdje tamo, kako je poručivala serija, onda je Fox očigledno željan da je otkrije. U novim epizodama “X Filesa” igraće dobro poznati tandem - Dejvid Duhovni i Džilijen Anderson koju trenutno gledamo u popularnoj britanskoj seriji “The Fall”, a napisaće ih i režirati tvorac serije Kris Karter. Snimanje će početi tokom ljeta, a uskoro će se znati i datum premijere, piše britanski “Gardijan”.

Čini se da nema boljeg kandidata za oživljavanje od “X Files”. Na svom vrhuncu 1997. ovu seriju u prosjeku je pratilo dvadeset miliona gledalaca, što je više od bilo koje druge serije danas. Ipak, posljednja sezona 2001. je u prosjeku okupljala samo devet miliona gledalaca.

Popularna franšiza pokazala je i druge slabosti - dok je prvi “X Files” film iz 1998. zaradio 83 miliona dolara, nastavak iz 2008. je sakupio samo dvadeset.

Pa da li se isplati vratiti “X Files” na male ekrane? Zavisi na to kako gledate na ostale zombi serije i podatke vezane za njih. Fox je ponovo pokrenuo seriju “24” prošle godine, a njeno finale je privuklo pažnju 6,5 miliona gledalaca, za razliku od devet miliona koji su je gledali četiri godine ranije.

Ipak, ako uzmete u obzir preglede na strimingu posljednja epizoda “24: Live Another Day” došla je do cifre od preko deset miliona gledalaca, više nego originalno finale. Te brojke djeluju zaista impresivno, ali “X Files” je bio “pokojni” mnogo duže, što znači da je njena fan baza možda sada više željna svježijeg materijala, njen kulturni momenat je prošao.

Tu je i gomila dokaza da vraćanje otkazane serije na male ekrane ne donosi uvijek željene rezultate. Tako je “Arrested Development” dobio još jednu sezonu na Netflixu, ali ga je kritika uništila. Najgore od svega je što je razočarala fanove, toliko da više ni ne obraćaju pažnju na nju. Netflix je sačuvao i “The Killing” koja je postala opskurna, a isto se može reći i za “Cougar Town” na TBS-u.

Djeluje da ova taktika ne pali baš svaki put, ali ipak postoji šansa ako se serija vrati na poznatu teritoriju sa svojim originalnim kreativnim timom. To će biti sigurno dovoljno da privuče hard kor fanove, kojih seriji “Dosije X” sigurno ne fali. Možda neće okupiti dvadeset miliona gledalaca, ali će znatiželjni sigurno baciti pogled na par epizoda.

Ovaj trend mogao bi da se nastavi, ali je pitanje da li je to dobro. Kada su kreatori opsjednuti cijelo vrijeme jednom serijom to zna da izazove kreativnu stagnaciju. Koliko god neki željeli Brajana Fulera da ponovo pokrene “Pushing Daises”, da se to desilo ne bismo imali “Hannibala”. Izbor treba napraviti, a mnogi smatraju da je pronalazak novog hita bolji od ležanja na lovorikama prošlog uspjeha.

Ipak, sigurno je da su mnogi uzbuđeni što se serija “Twin Peaks” vratila iz mrtvih, najviše zahvaljujući njenom tvorcu Dejvidu Linču koji u paru sa scenaristom Markom Frostom uvijek obećava nešto genijalno. Da li će “X Files” biti kreativni i komercijalni uspjeh ostaje da se vidi, ali svakako da serija ima veći potencijal od mnogih drugih rivajvala.

Bonus video: