NAGRAĐENI NA SVJETSKIM FESTIVALIMA

Perovićeva tri dokumentarna filma u konkurenciji Beogradskog festivala

Dokumentarac „Eoha“, čiji naziv predstavlja uzvik kojim čobanin u filmu doziva koze, biće prikazan u selekciji Vidici
0 komentar(a)
Vladimir Perović
Vladimir Perović
Ažurirano: 15.02.2019. 19:45h

Dokumentarni filmovi „Lepi vazduhovi“, „2&2“ i „Eoha“ jednog od najznačajnijih i najnagrađivanijih crnogorskih autora dokumentarnih filmova, Vladimira Perovića, biće prikazani na predstojećem 62. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF).

„Lepi vazduhovi“, inspirativna priča o mužu i ženi koji su našli svoju slobodu daleko od ljudi, u divljini Deliblatske peščare, biće prikazan u okviru domaće takmičarske selekcije “Dvorište” (kategorija: kratkometražni dokumentarci), dok će „2&2“, koji govori o dva para (i njihovom zbližavanju): jednom koji se snalazi za život preturajući po kontejnerima i drugom: intelektualcima u svom naizgled hladnom, artističkom okruženju, biti prikazan u istoj selekciji, ali u kategoriji srednjemetražnih dokumentaraca. „2&2“ je fascinantni omaž esenciji čovjekovog bića koja je zajednička svim ljudima, bez obzira na njihov način života. Film je inspirisan izložbom fotografija Božane Marinček.

Kratkometražni dokumentarac „Eoha“, čiji naziv predstavlja uzvik kojim čobanin u filmu doziva svoje koze, biće prikazan u regionalnoj takmičarskoj selekciji Vidici.

„Ponudio sam tri filma, svi su odabrani. Prvi, „Lepi vazduhovi“, iz moje matične kuće RTV, Novi Sad, Vojvodina; pa beogradski „2&2“, za producentsku kuću 'Cinnamon', sufinansiran na posljednjem konkursu prije no što je grad u kome živim, Beograd, prestao da pomaže film; i konačno, film 'Eoha' iz mog rodnog kraja, Crne Gore. To i jeste pravo stanje: ja predstavljam sva ta tri prostora, i radim u sva tri. Dakle, i domaćin sam i stranac! Od 1989, kad sam startovao na BFDKF, takođe sa tri filma, sva tri u  konkurenciji , pa zaključno sa 2015, samo četiri puta nisam imao proizveden film. Od ukupno 45 filmova koliko sam prijavio tokom tog perioda, 42 su prikazana, i to 32 u takmičarskoj selekciji, devet u Salonu, Panorami ili Informativi, uz četiri neuvrštena ni u šta. Presabrao sam se, napravio tabelarni pregled i izvukao zaključke tek nakon spoznaje: od ta četiri odbijena, u periodu između 2008. i 2013, tri su strana (crnogorska). Sva tri su išla po svjetskim festivalima, dobijala nagrade, a moja, beogradska publika nije mogla da ih vidi “, kaže Perović o učešću na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma i dodaje: „Od 87 nagrada do ovog časa, na BFDKF sam imao dva puta zlatnu medalju za najbolji dokumentarac, dva puta zlatnu za režiju, nagradu Jovan Aćin, i više nezvaničnih... Za mene, ovaj festival je bio svetilište dokumentarnog i kratkog metra, mjesto okupljanja, druženja, razmjene, radovanja kreativnim dometima i uspješnosti dobrih kolega, zadovoljstva kad i moj film naiđe na dobru recepciju, hvaljenja i osporavanja, godišnjeg presabiranja, i naravno, ali ne kao prvo, to je ljuto sudilište na kom se od odličnog odabira najodličnije. Ubijeđen sam da je od ovog, 62. izdanja festival vraćen svojoj svrsi i vraćen autorima. I naravno, vratiće se i autori njemu ovakvom, svim autorima okrenutom, jer mnogi su ga bili napustili“.

Vladimir Perović

Za  prikazivanje u tri takmičarske konkurencije spremno oko 150 filmova

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF) prikazaće od 23. do 29. marta u Domu sindikata oko 150 filmova, a novom koncepcijom 62. izdanja pokušaće da vrati nekadašnji ugled. BFDKF će prikazati 96 filmova u takmičarskim programima - međunarodnom, regionalnom i nacionalnom, a novim konceptom vraća sve forme dokumentarnog filma, prije svega dugometražnog i srednjemetražnog.

Iz programa se izdvaja premijera novog dugometražnog filma Želimira Žilnika “Destinacija Srbistan”, koji je prikazan na nedavnom ZagrebDoxu, zatim srednjemetražni filmovi Gorana Markovića o Koči Popoviću, koji će imati svjetsku premijeru, te Puriše Đorđevića o Čedomiru Jovanoviću. Autorska “zvijezdu u usponu” Goran Stanković, autora filma “U mraku” o rudarima, koji će premijerno biti prikazan u domaćoj konkurenciji.