Radojičić o novom filmu: Priča o prelijepom vremenu sporta

“Košarkaši su naše blago koje nas je toliko godina predstavljalo u svijetu”, kaže mladi glumac Aleksandar Radojičič
104 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Radojičić
Aleksandar Radojičić
Ažurirano: 15.03.2015. 17:28h

U novom srpskom filmu “Bićemo prvaci sveta” koji se trenutno prikazuje u bioskopima, Aleksandar Radojičić igra jednu od glavnih uloga, Boru Stankovića, čuvenog jugoslovenskog košarkaša i trenera, a o tom projektu, ali i drugima na kojima trenutno radi mladi glumac je pričao u razgovoru za “Vijesti”.

Za razliku od njegovih kolega, Strahinje Blažića, Miloša Bikovića i Marka Janketića koji tumače Nebojšu Popovića, Radomira Šapera i Aleksandra Nikolića, njegov lik je još uvijek živ, što mu kako kaže nije olakšalo posao, jer je imao veću odgovornost.

“Sreća je za sve nas što je Bora Stanković još uvijek živ. To je ujedno i velika odgovornost, zbog toga što je pitanje kako će mu se dopasti film i uloga koju sam ja napravio. Sa druge strane, imao sam i podjednaku sreću jer je on u razgovoru sa kreativnim timom koji je radio na ovom filmu dao dosta dobrih stvari”, objasnio je glumac.

“Dosta je pomogao svojim savjetima, anegdotama i pričama koje su se zaista desile. Ja konkretno nisam pričao i razgovarao sa njim o ulozi već su to uradili drugi ljudi... Čovjek je prosto i u godinama i ima svoje obaveze zbog kojih često nije u Beogradu, pa ne bi bilo u redu da ga sad svako zove kada god mu padne na pamet”, dodao je on.

“Ali naravno da je velika čast i veliko zadovoljstvo, ukoliko postoji mogućnost da vam neko od glavnih aktera još i kaže nešto o tome”, ističe Radojičić, koji se u regionu proslavio ulogom fudbalera Balerine u filmu i seriji “Montevideo, Bog te video”.

“Što se sportova tiče, privatno volim da igram i jedan i drugi. Što se tiče toga koja uloga mi bolje leži, ja ne ih ne dijelim po njihovom zanimanju, odnosno čime se oni bave”, ispričao je glumac, koji tvrdi da su komentari o sličnosti između ta dva filma neosnovani.

Treba snimati više filmova o sportu: Radojičić sa kolegama u filmu “Bićemo prvaci sveta”

“Razlika između 'Montevidea...' i 'Bićemo prvaci sveta' je očigledna već poslije prvih par kadrova i mislim da ne postoji mogućnost poređenja, osim što je u centru sportska priča”, ističe on, a zatim otkriva da film pokriva period od 25 godina.

“To je veliki izazov i mislim i nadam se da je moja uloga potpuno drugačija, ali to nema nikakve veze sa time čime se bave likovi koje tumačim. Sjutra ću igrati hirurga, masovnog ubicu ili ko zna šta već tako da ne znači da mi neka uloga bolje leži zbog određene profesije kojom se karakter bavi”, dodao je Radojičić.

Mladi glumac tvrdi da je ulogu Stankovića prihvatio zbog “lijepe priče o prelijepom vremenu u jugoslovenskom sportu” i zbog toga što je veoma poučna.

“I zbog, ne mogu da opišem koliko velikim ljudima koji su toliko toga ostavili i za nas i za svjetsku i evropsku košarku, a koji su potekli sa ovih prostora. Oni su prosto naše blago koje nas je toliko godina predstavljalo u svijetu”, istakao je on.

Sa kolegama (drugi slijeva) na podgoričkoj premijeri “Bićemo prvaci sveta”

“Bori Stankoviću lično sam se divio od malena, kad god sam gledao uspjehe naših reprezentacija, koje je on na kraju završavao svojim govorom i predstavljao nas tako da smo znali da imamo nekog bitnog u svjetskom sportu”, dodaje Radojičić, koji smatra da ovakvih filmova treba više snimati.

“Mislim da su ovakvi filmovi potrebni mladima, sport nam je uvijek bio neka vedrija strana u raznim vremenima i toliko uspjeha imamo da su dva filma stvarno ništa u odnosu na to o čemu sve još možemo da pričamo... Zato ne bih ulazio u te komentare koji je sljedeći sport, ima ih mnogo i biće ih još...”, odgovorio je on.

"X faktor" će procijeniti publika

Aleksandar Radojičić oprobao se i u ulozi voditelja, a publika će imati priliku da ga vidi sa prvim emitovanjem rijaliti emisije “X faktor”. Na pitanje kako se snašao u novom zadatku, on kaže da je bolje da to procijene gledaoci.

“Kako sam se snašao, mislim da će to jedino publika moći da kaže. Ja to za sada osjećam dobro, ali vidjećemo naravno. Još uvijek je sve to na nekom manjem nivou, pa kad budu došle uživo emisije čini mi se da će to za mene biti malo težio dio posla”, kaže on.

“Sad sam trenutno podrška kandidatima i sa te strane stvarno mi je drago ukoliko mogu da im pomognem da smanje tremu prije izlaska na scenu i naravno nije lako kada neko ne prođe, a to je želio cijeli život, ali prosto tu sam da budem na njihovoj strani i da im pomognem da daju sve od sebe, a žiri odlučuje ko će proći dalje, a ko ne”, ističe glumac.

Radojičić dodaje da u slučaju da nije glumac, vjerovatno svoj talenat ne bi okušao u takvoj vrsti emisije.

“Da nijesam glumac vjerovatno bih završio neki drugi fakultet i bavio bih se nekim drugim poslom. Nemam naravno ništa protiv ukoliko neko ima talenta, jer takvi šou programi postoje da bi pomogli talentovanim ljudima u karijeri”, tvrdi on, a zatim dodaje da je ipak nešto slično već iskusio.

“Iza mene je prijemni za glumu odluka koja je bila donesena odjednom i mogu reći da sam i ja prošao kroz neki svoj 'X faktor' na Fakultetu dramskih umjetnosti”, prisjetio se Radojičić.

Bonus video: