Di Kaprio glumi jugoslovenskog komunistu

U pripremanju odbrane, Miliganu – koji je preminuo u decembru 2014 – dijagnostifikovana je poremećaj ličnosti. Pozvavši se na neuračunivost, on i njegovi branioci su tvrdili da su dvije njegove alternativne ličnosti - bez njegovog znanja - počinile krivična djela koja mu se stavljaju na teret
4 komentar(a)
Leonardo di Kaprio, Foto: Shutterstock
Leonardo di Kaprio, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.03.2015. 09:07h

Holivudski glumac Leonardo di Kaprio sve je bliži dobijanju uloge koju je priželjkivao gotovo 20 godina – onu Bilija Miligana, prve osobe koja je uspješno iskoristila poremećaj (višestruke) ličnosti tokom sudskog procesa.

Di Kaprio ne bi samo glumio u filmu “The Crowded Room”, već bi bio i producent uz produkcijsku kuću New Regency.

Di Kaprio i New Regency trenutno rade na filmu “The Revenant” Alehandra G. Injaritua, koji je 22. februara nagrađen Oskarom za najbolju režiju i film za “Birdmana”.

Projekat “The Crowded Room” godinama je “kupio prašinu”, a Di Kaprio je bio zainteresovan da glumi Miligana, koji je imao 24 ličnosti, još od 1997. Među onima koji su se vezivali za ovaj projekat je i režiser Džejms Kameron, autor “Titanika” i “Avatara”.

Miliganu je suđeno 1970-ih u Ohaju za pljačku i silovanje tri žene na kampusu državnog univerziteta.

U pripremanju odbrane, Miliganu – koji je preminuo u decembru 2014 – dijagnostifikovana je poremećaj ličnosti. Pozvavši se na neuračunivost, on i njegovi branioci su tvrdili da su dvije njegove alternativne ličnosti - bez njegovog znanja - počinile krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

On je bio prva osoba koja je koristila ovaj poremećaj u odbrani, ali i prvi koji je oslobođen optužbi iz tog razloga.

Među Miliganovim višestrukim ličnostima su Adalana, lezbijka koja je preuzela odgovornost za silovanja, i jugoslovenski komunista koji je priznao odgovornost za pljačku.

Bonus video: