Revija filmskih hitova iz regiona

Žiri će činiti filmski kritičari iz regiona - Nenad Polimac, Vesna Perić i Vuk Perović
0 komentar(a)
“Zagreb kapućino”
“Zagreb kapućino”
Ažurirano: 26.02.2015. 19:03h

Pored domaćih filmova, ovogodišnji Fest će od 27. februara do 8. marta predstaviti neke od najboljih prošlogodišnjih ostvarenja iz regiona.

Ovi filmovi imaće šansu da osvoje nagradu “Nebojša Đukelić” koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umjetničkog filma, a u duhu kritičarskog rada Nebojše Đukelića, usmjerenog ka mirenju ove dvije struje.

Diplomu i nagradu u uslugama za sljedeći projekat nagrađenog producenta ili reditelja, u vrijednosti od 5000 eura, obezbijedila je fondacija „Nebojša Đukelić“, a žiri će činiti filmski kritičari regiona Nenad Polimac, Vesna Perić i Vuk Perović.

“Zagreb kapućino” je debitantsko ostvarenje hrvatske rediteljke Vanje Sviličić. Ovo je priča o dvije najbolje prijateljice iz detinjstva, Petri i Kristini, koje se sreću poslije mnogo godina. Petra se razvodi i Kristina, gradska djevojka, dolazi iz Kelna u Zagreb da je tješi i pomogne joj da nastavi život bez muža i porodice.

Uz nekoliko šoljica kafe i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. Ovo je jedna prava ženska urbana priča, drama ali sa komičnim elementima. Vanja Sviličić i glavna glumica Mila Elegovićbiće gošće FEST-a.

Ovi filmovi imaće šansu da osvoje nagradu “Nebojša Đukelić” koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umjetničkog filma

Vanjin muž, Ognjen Sviličić već je poznat domaćoj publici, a i on će se na FEST-u predstaviti svojim filmom “Takva su pravila”. Ivo i Maja žive tihim životom u dosadnom predgrađu Zagreba. Jedne noći njihovog sina Tomicu drugi tinejdžer napada na ulici, prebija ga i ostavlja teško povrijeđenog. U tom trenutku se ruši njihov svijet lažne bezbjednosti. Priča je zasnovana na istinitim događajima o tinejdžeru iz Zagreba koji je nasmrt prebijen na ulici.

Uloge tumače Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević, Veronika Mah i Emir Hadžihafizbegović koji je osvojio nagradu na festivalu u Veneciji. Film je prikazan na festivalima u Stokholmu, Pusanu i Varšavi, gdje je Sviličić osvojio nagradu za režiju.

Na FEST-u se takmiči za “Beogradskog pobednika” u glavnom takmičarskom programu, a reditelj i glumci Jasna Žalica i Emir Hadžihafizbegović predstaviće se beogradskoj publici.

“Djeca sunca” je priča o porodici i vjernosti, ljubavi i gubitku, izdaji i pokajanju. Scenario za film napisao je Gordan Mihić, a reditelj je Antonio Mitrićeski koji će posjetiti Beograd i predstaviti svoj film sa glumicom Biljanov Tanevskom.

“Film će prikazati makedonsku familiju preko koje želim da napravim dijagnozu društva, presjek svih njihovih stradanja, iluzija, iskušenja... Trudim se da obuhvatim mentalitet naroda, da ne pobjegnem od istine koja me najviše interesuje u ovom filmu. Ljubav je svuda oko nas ista i pulsira u filmu. Cio film snimamo 'iz ruke', jer želim da ima dokumentaristički duh. Posebnu pažnju posvećujemo - svjetlu”, kaže Mitrićeski.

Film “Takva su pravila” u trci je za “Beogradskog pobednika” u glavnom takmičarskom programu

“Inferno” je novi film slovenačkog reditelja Vinka Mederndorfera. U središtu filma je mlada nezaposlena porodica iz radničke klase i njihova svakodnevna borba za opstanak. Zbog globalne ekonomske krize njihovi životi završavaju u ćorsokaku. Čini se kao da nema izlaza. Pojedinci ne mogu da se bore protiv nepravde, jada, nevidljive vladavine kapitala... Mederndorfer će biti gost FEST-a, kao i glumci Marko Mandić i Medea Novak.

“Memoari slomljenog uma” je naziv novog filma Danijela Lole Ilića koji živi i stvara u Puli. To je film o čovjeku i društvu, kompilacija misli o životu i vremenu u kojem živimo.

Film predstavlja emotivnu i ponekad nadrealnu „vožnju" kroz stanja svijesti onoga koji se ne uklapa u svijet i pokušava da dokuči da li svijet propada ili je on taj koji je slomljen.

Izvor: B92

Bonus video: