Poljska: 'Ida' najveći uspjeh poljskog filma

"Do sada smo imali devet nominacija i nikada nismo uspjeli. Ovo nam daje hrabrost. Jednom savladana, prepreka će biti lakša u budućnosti", rekla je ministarka
0 komentar(a)
Ida, Foto: Beta/AP
Ida, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2015. 19:05h

Film "Ida" koji je osvojio Oskara za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, "najveći je uspjeh poljskog filma", izjavila je ministarka kulture Poljske Malgorzata Umilanovska.

Ovo je prva nagrada Američke filmske akademije za jedan poljski film u kategoriji stranih ostvarenja i "potvrda našeg uvjerenja da 'Ida' zaslužuje sve nagrade svijeta", rekla je ministarka.

Film Pavela Pavlikovskog o mladoj časnoj sestri koja saznaje da je Jevrejka, osvojio je sinoć Oskara za najbolji strani film na 87. dodjeli nagrada Americke filmske akademije. Prethodno mu je najvišu nagradu dodijelila i Evropska filmska akademija.

U toj kategoriji bili su nominovani i ruski "Levijatan" Andreja Zvjaginjceva, koji je ranije dobio Zlatni globus, kao i estonski "Tangerines", argentinski "Divlje price" i "Timbuktu" iz Mauritanije.

"Do sada smo imali devet nominacija i nikada nismo uspjeli. Ovo nam daje hrabrost. Jednom savladana, prepreka će biti lakša u budućnosti", dodala je Margorzata Umilanovska.

Bonus video: