Trijumfovali Birdman i Grand Budapest Hotel

„Borili smo se za svačija prava da budu jednaki. Vrijeme je da budemo ravnopravni u oblasti zarada – jednom za svagda. I za jednaka prava za žene u Sjedinjenim Američkim Državama“, kazala je Arket u govoru, koji je naišao na oduševljenje ženskog dijela publike.
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2015. 06:42h

Najvažnija filmska noć u godini - 87. po redu dodjela Oskara održane je večeras u Holivudu, i na njoj su trijumfovala dva filma: Birdman reditelja Alehandra Gonzalesa Injarite i Grand Budapest Hotel reditelja Vesa Andersona, koji je veče završili sa po četiri zlatna kipa. Međutim, najvažnija nagrada - ona za film godine - otišla je u ruke Injarite za Birdman.

Oba filma bila su nominovana u devet kategorija.

Životna priča slavnog britanskog razbijača šifri Alana Tjuringa The Imitation Game imala je osam nominacija, dok su ratna drama Klinta Istvuda American Sniper i hronologija odrastanja dječaka snimana punih 12 godina Boyhood imali šest nominacija. Uz njih, za Oskara za najbolji film nominovani su još priča o Martinu Luteru Kingu i američkom pokretu za građanska prava crnaca Selma, biografski film o Stivenu Hokingu The Theory Of Everything i džez drama Whiplash.

Oskar za najbolju režiju, koju je uručio Ben Aflek, otišao je u ruke Alehandro Gonzalez Injaritu za Birdman.

Injaritu je, između ostalog, autor nagrađivanih filmova 21 gram, Vavilon i Biutiful.

Za najbolju režiju nominovani su još bili i Ričard Linklejter za Boyhood, Benet Miler za Foxcatcher, Ves Anderson za Grand Budapest Hotel i Morten Tildum za The Imitation Game.

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je očekivano u ruke Džulijen Mur za film Still Alice. Ovo je bila njena peta nominacija i prva pobjeda.

“Čitala sam članak u kome se kaže da dobijanje Oskara može dovesti do toga da živite pet godina duže”, kazala je Mur u počasnom govoru. “Ako je to tačno, željela bih da se zahvalim Akademiji jer je moj suprug mlađi od mene”.

Ona je ranije kazala da je uloga oboljele od Alchajmerove bolesti privukla jer nikada ranije ova bolest nije predstavljena iz vizure pacijenta.

U toj kategoriji bile su nominovane i Marion Kotijar (Two Days, One Night), Felisiti Džons (The Theory Of Everything), Rozamund Pajk (Gone Girl) i Riz Viterspun (Wild).

Oskara za najbolju mušku ulogu, koju je uručila Oskarovka Kejt Blanšet, dobio je Edi Redmejn za portret Stivena Hokinga u filmu Theory of Everything.

Pored njega nominovani su bili i Stiv Karel za Foxcatcher, Majkl Kiton za Birdman, Benedikt Kamberbač za The Imitation Game i Bredli Kuper za American sniper.

Ovo se smatra jedinim većim iznenađenjem na dodjeli nagrada, jer su svi bili sigurni da će ona otići u ruke Kitona.

Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu glumac Džered Leto uručio je Patriši Arket za ulogu samohrane majke u Boyhoodu. Ona je važila za favorita u ovoj kategoriji. Ovo je bila njena prva nominacija za Oskara.

„Borili smo se za svačija prava da budu jednaki. Vrijeme je da budemo ravnopravni u oblasti zarada – jednom za svagda. I za jednaka prava za žene u Sjedinjenim Američkim Državama“, kazala je Arket u govoru, koji je naišao na oduševljenje ženskog dijela publike.

Osim Arket, nominovane u ovoj kategoriji su bile i Lora Dern (Wild), Kira Najtli (The Imitation Game), Ema Stoun (Birdman) i Meril Strip (Into The Woods).

Prvi Oskar tokom dodjele uručen je Džej Kej Simonsu za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Whiplash. Simons, koji u filmu glumi dirigenta Terensa Flečera koji ne preza ni od čega kako bi motivisao svoje studente, važio je za favorita za ovu nagradu.

Radenko Savić je u svojoj kritici za film Whiplash napisao da to "nije samo najbolji muzički film u proteklih desetak godina, već je i superiorna studija karaktera koja u sebi ima elemente agresivne ekspresivnosti ranih Skorsezeovih radova".

Među ostalim nominovanima u ovoj kategoriji su bili i Robert Duval (The Judge), Itan Houk (Boyhood), Edvard Norton (Birdman) i Mark Rafalo (Foxcatcher).

Nagradu za najbolji originalni scenario dobio je film Birdman režisera Alehandra Gonzalesa Injauritua, koji je jedan od autora scenarija.

Što se tiče najboljeg adaptiranog scenarija, Oskarom je nagrađen film The Imitation game, životnoj priča slavnog britanskog razbijača šifri Alana Tjuringa.

„Kroz svoja djela su dijelili dio svoje duše.. nikada neće biti nikoga kao što su oni“, kazala je glumica Meril Strip najavljujući dio In memoriam, koji je namijenjen onima koji su preminuli tokom prošle godine a čija su djela obilježila američku i svjetsku kinematografiju. Među njima su i Anita Ekberg i Robin Vilijams.

Za najbolju originalnu pjesmu Oskara je dobila numera Glory iz filma Selma.

Najveće ovacije, čak i suze više glumaca u publici, izazvalo je izvođenje ove numere koju izvode Džon Ledžend i reper Komon.

Opra briše suze glumcu Dejvidu Ojelovu, koji glumi u filmu Selma, nakon izvođenja numere Glory.

Najbolja muzika je, prema mišljenju članova Akademije, u filmu Grand Budapest Hotel, a Oskar je dobio Aleksandar Despa.

Nagradu za najbolji strani film dobio je Ida, ostvarenje poljskog režisera Pavela Pavlikovskog.

"Život je pun iznenađenja", kazao je Pavlikovski na sceni Dolbi teatra pošto mu je uručena nagrada.

Kada su ga pitali zašto je napravio film u crno-bijeloj tehnici, Pavlikovski je rekao da se tog perioda - oko Drugog svjetskog rata - sjeća kao crno-bijelog, a i filmovi su tada bili crno-bijeli.

U konkurenciji sa Idom su bili filmovi: "Levijatan", "Tangerines", "Timbuktu" i "Wild Tales".

Nagradu za nabolji kratki igrani film dobio je film Poziv Mata Kerkbija i Džejmsa Lukasa. To je njihov prvi Oskar.

Nagradu za nabolji kratki dokumentarni film dobio je Crisis hotline:Veterans press 1 autorki Elen Gusenberg Kent i Dejne Peri.

Što se tiče nagrade za dugometražni dugometarni film, ona je otišla filmu Citizenfour o Edvardu Snoudenu, bivšem službeniku NSA koji je dostavio javnosti dokumenta koja otkrivaju razmjere špijunskih aktivnosti američke službe.

U kategoriji kratkih animiranih filmova trijumfovao je film Gozba, Kristin Rid i Partika Ozborna, dok je najbolji animirani film za ovu godinu Big hero 6.

U kategoriji najbolje kinematografije slavio je film Čovjek ptica Emanuela Lubeckog, koji je prošle godine dobio Oskara za film Gravitacija Alfonsa Kuarona.

Oskar za najbolju montažu otišlo je u ruke Toma Krosa za film Whiplash.

Što se tiče kategorije vizuelnih efekata, Oskar je otišao u ruke filma Interstelar reditelja Kristofera Nolana. Film je nominovan u pet kategorija.

Oskar za miks zvuka dobila je ekipa iza filma Whiplash. To je drugi Oskar od pet nominovanih.

Oskar za muzičku režiju ide za film American sniper, što je prva nagrada od sedam večerašnjih nominovacija.

Oskar je dodijeljen za najbolji kostim, a nagrada je otišla u ruke Milene Karonero za film Grand Budapest Hotel. To je njen četvrti Oskar, a deveta nominacija. Dobila je Oskare za filmove Beri Lindon 1975, Vatrene kočije 1981. i film Sofije Kopole Marija Antoaneta 2006. godine.

Nagradu za najbolju šminku i frizuru, koji je uručila Riz Viterspun, dobio je film Grand Budapest hotel.

To je još jedan Oskar za Grand Budapest hotel, a Marku Kuleru, make up umjetniku, ovo je drugi Oskar.

Glumica Tilda Svinton je provodila sate u šminkernici kako bi mogla dočarati 84-godišnju Madam Di.

„Obično ne radim sa velikim budžetima“, kazao je Ves Anderson, „ali za sam za ovu ulogu rekao 'angažujmo najskuplje ljude koje možemo'“.

Nagradu za dizajn produkcije otišaje u ruke filma Grand Budapest Hotel.

Dodjelu Oskara vodio je američki komičar Nil Patrik Haris, koji je iskoristio trosatnu ceremoniju da se našali na račun zvijezda ali i ukaže na probleme u holivudskom svijetu.

„Pogledajte taj glamur i taj sjaj, ljude kako tvitaju na Twitteru, a niko još nije pijan i ljut, jer još niko nije izgubio,“ kazao je Haris u uvodnom govoru, u kome su mu se pridružili glumci Ana Kendrik i Džek Blek.

Haris se osvrnuo i na činjenicu da su svi nominovani glumci ili glumice bijele puti.

„Večeras slavimo najbolje i najbjelje, pardon, najsjajnije ljude Holivuda“, rekao je Haris, što je izazvalo salve smijeha.

Čak je napravio parodiju jedne od scena iz filma Birdman, završivš na sceni samo u donjem vešu:

Lejdi Gaga je otpjevala čuvenu numeru iz filma "Moje pjesme, moji snovi", u čast 50. godišnjice filma. Pomenuti film je dobio pet Oskara.

Galerija

Bonus video: