Film Taksi zabranjen u Iranu

Iranski reditelj Džafar Panahi izjavio je dan poslije dodjele Zlatnog medvjeda, po koju nije mogao da dođe, da je srećan zbog nagrade, ali da žali što njegovo ostvarenje ne mogu da vide Iranci jer je zabranjeno u Iranu
64 pregleda 0 komentar(a)
film Taksi, Foto: Screenshot (YouTube)
film Taksi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.02.2015. 08:05h

Iranski film "Taksi" koji je osvojio Zlatnog medvjeda na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i koji je zabranjen u Iranu, prodat je u 30 zemalja, izjavio je distributer filma.

Priča o iranskom društvu kroz avanture jednog taksiste, prodata je u više od 20 evropskih zemalja, kao i u Turskoj i Rusiji, saopštilo je udruženje Seluloid drims (Celluloid Dreams).

Film će biti distribuiran na Tajvanu, u Hongkongu, Kini, Brazilu, Kolumbiji, kao i nekim zemljama Bliskog istoka.

"Pregovori su u toku u Velikoj Britaniji i SAD", naveo je distributer.

Iranski reditelj Džafar Panahi izjavio je dan poslije dodjele Zlatnog medvjeda, po koju nije mogao da dođe, da je srećan zbog nagrade, ali da žali što njegovo ostvarenje ne mogu da vide Iranci jer je zabranjeno u Iranu.

Reditelju, koji je u tajnosti snimio film, zabranjeno je da radi u Iranu i da putuje u inostranstvo.

Panahi je uhapšen u martu 2010. godine dok je pripremao film o demonstracijama protiv tadašnjeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Sud mu je zabranio snimanje filmova u periodu od 20 godina, jer je optužen za protivrežimsku propagandu.

Od tada je iranski reditelj snimio tri dugometražna filma, među kojima je nagrađeni film "Taksi". Sve filmove je uspio da prebaci u inostranstvo.

Bonus video: