Filmska pobjeda i trijumf slobode govora

89 pregleda 0 komentar(a)
Džafar Panahi, Foto: Reuters
Džafar Panahi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2015. 11:12h

Film “Taksi” iranskog reditelja Džafara Panahija dobio je nagradu Zlatni medvjed kao najbolje ostvarenje na 65. Berlinskom filmskom festivalu.

Film “Taksi” koji je iranski reditelj Džafar Panahi snimio u Teheranu uprkos zabrani rada i kućnom pritvoru, proglašen je najboljim na 65. Berlinalu, dok su Srebrnog medvjeda za režiju ravnopravno dobili Radu Žude iz Rumunije za crno-bijeli film “Aferim” i poljska rediteljka Malgoržata Šumovska za crnohumornu dramu “Tijelo”.

Panahi nije ni ovoga puta mogao da prisustvuje Berlinalu, koji mu je i 2013. godine dodijelio u odsustvu Srebrnog lava za scenario filma “Spuštena zavjesa”, a 2011. godine mu je izrazio podršku praznom stolicom u žiriju.

“Ograničenja često primoravaju umjetnika da još bolje radi ali te granice umiju ponekad da budu toliko represivne da unište projekat ili dušu umjetnika. Umjesto da dozvoli takvo uništavanje Panahi je napisao ljubavno pismo kinematografiji”, rekao je predsjednik žirija festivala, američki reditelj Daren Aronofski.

Žiri 65. Berlinala na čelu sa Aronofskim dodijelio je Gran pri - Srebrnog medvjeda filmu “Klub” čileanskog reditelja Pabla Larena. U Čile je otišao i Srebrni medvjed za najbolji scenario - dodijeljen dokumentaristi Patrisiju Guzmanu za “Biserno dugme”. Srebrni medvjed - nagrada Alfred Bauer za igrani film koji otvara nove perspektive pripala je gvatemalskom ostvarenju “Iksanul” Haijra Bustamantea. Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila je Šarlota Rempling za ulogu u britanskom filmu “45” Endrua Hejga, a za isti film je najboljim glumcem proglašen Tom Kurtenej.

Srebrni medvjed za izvanredan umjetnički doprinos ravnopravno su dobili filmski snimatelјi Sturli Brend Grevlen za njemački film “Viktorija” i Evgenij Privin i Sergej Mihalčuk za ruski film “Pod električnim oblacima” Alekseja Germanamlađeg.

Berlinski filmski festival predstavio je u 65. izdanju od petog februara oko 440 filmova, od kojih je 19 bilo u trci za Zlatnog medvjeda.

U žiriju su, uz Aronofskog, bili i glumac Danijel Brul, južnokorejski rediteljј Bong Jo Ho, američka producentkinja Marta de Laurentis, peruanska reditelјka Klaudija Ljosa, francuska glumica Odri Totu i američki scenarista Metju Vejner.

Uspjeh filma “Flotel Europa”

Dugometražni dokumentarni esej-film “Flotel Europa” reditelja Vladimira Tomića iz Danske o izbjegličkom životu na jednom brodu u Kopenhagenu, nastao u dansko-srpskoj koprodukciji, dobio je nagradu lista Tagesšpigel na 65. Berlinalu.

Njemački dnevni list Tagesšpigel od 2007. sponzoriše nagradu na Berlinalu koju dodeljuje devetočlani žiri najboljem filmu u programskoj sekciji “Forum”.

Kako je istakao žiri u saopštenju, “Flotel Europa” je “impresivan film koji se služi montažom VHS video materijala sa početka 90-ih, snažna mješavina dokumentarnih i fiktivnih elemenata”. Takođe, istaknuto je da Tomićev film “fascinira zahvaljujući ekspresivnoj snazi amaterskih snimaka”.

Bonus video: