Mali ekrani rezervisani za muški svijet

U fimovima koji su objavljeni u 2014. ženama je pripalo 29 odsto glavnih uloga, a 30 procenata sporednih. Kao i u 2013. godini i protekle su glumice uglavnom bile znatno mlađe od prosjeka muških likova, a velikom broju slučajeva tumačile su stereotipne karaktere, kao što su majke i supruge
1 komentar(a)
Anđelina Džoli
Anđelina Džoli
Ažurirano: 15.02.2015. 14:04h

Državni univerzitet iz San Dijega napravio je studiju “Muški svijet” o ženama koje glume u filmovima i serijama, koja je utvrdila da je na velikim i malim ekranima bilo znatno više žena 2002. godine, nego 2014.

U sto najbolje rangiranih filmova iz prethodne godine, ženski likovi čine samo 12 procenata uloga, tvrdi ova studija, što je tri odsto manje u odnosu na 2013. godinu, a četiri odsto manje od statistike iz 2002. kada su “My Big Fat Greek Wedding”, “Sweet Home Alabama” i “Panic Room”, bili na samom vrhu gledanosti.

U fimovima koji su objavljeni u 2014. ženama je pripalo 29 odsto glavnih uloga, a 30 procenata sporednih. Kao i u 2013. godini i protekle su glumice uglavnom bile znatno mlađe od prosjeka muških likova, a velikom broju slučajeva tumačile su stereotipne karaktere, kao što su majke i supruge.

Jedini filmovi koji se ne uklapaju u ovu statistiku su “The Hunger Games: Mockingjay - Part 1”, u kojem glavnu ulogu tumači Dženifer Lorens, “Maleficent” gdje igra Anđelina Džoli i “Lucy” sa Skarlet Johanson.

Međutim, mali broj ženskih uloga u filmovima nije jedini loši rezultat na koji je ukazala ova studija, jer je zabrinjavajući podatak i to što su od ukupnog broja svih ženskih uloga 75 odsto tumačile bijele glumice. Broj afro-amerikanki i latino glumica značajno je opao u odnosu na 2013. godinu, dok je broj glavnih glumica sa azijskog područja porastao za svega jedan procenat.

Bonus video: