Film “Taksi” dobio Zlatnog medvjeda

Srebrni medvjed za izvanredan umjetnički doprinos ravnopravno su dobili filmski snimatelјi Sturli Brend Grevlen i Evgenij Privin i Sergej Mihalčuk
69 pregleda 0 komentar(a)
Berlinale, Foto: Reuters
Berlinale, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2015. 11:54h

Film “Taksi” iranskog reditelja Džafara Panahija dobio je nagradu Zlatni medvjed kao najbolje ostvarenje na 65. Berlinskom filmskom festivalu.

Film “Taksi” koji je iranski reditelj Džafar Panahi snimio u Teheranu uprkos zabrani rada i kućnom pritvoru, proglašen je najboljim na 65. Berlinalu, dok su Srebrnog medvjeda za režiju ravnopravno dobili Radu Žude iz Rumunije za crno-bijeli film “Aferim” i poljska rediteljka Malgoržata Šumovska za crnohumornu dramu “Tijelo”.

Panahi nije ni ovoga puta mogao da prisustvuje Berlinalu, koji mu je i 2013. godine dodijelio u odsustvu Srebrnog lava za scenario filma “Spuštena zavjesa”, a 2011. godine mu je izrazio podršku praznom stolicom u žiriju.

Primila nagradu umjesto ujaka

Žiri 65. Berlinala na čelu sa američkim rediteljem Darenom Aronofskim dodijelio je Gran pri - Srebrnog medvjeda filmu “Klub” čileanskog reditelja Pabla Larena. U Čile je otišao i Srebrni medvjed za najbolji scenario - dodijeljen dokumentaristi Patrisiju Guzmanu za “Biserno dugme”. Srebrni medvjed - nagrada Alfred Bauer za igrani film koji otvara nove perspektive pripala je gvatemalskom ostvarenju “Iksanul” Haijra Bustamantea. Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila je Šarlota Rempling za ulogu u britanskom filmu “45” Endrua Hejga, a za isti film je najboljim glumcem proglašen Tom Kurtenej.

Srebrni medvjed za izvanredan umjetnički doprinos ravnopravno su dobili filmski snimatelјi Sturli Brend Grevlen za njemački film “Viktorija” i Evgenij Privin i Sergej Mihalčuk za ruski film “Pod električnim oblacima” Alekseja Germana mlađeg.

Bonus video: