Malikov "Vitez pehara" prava smotra najopštijih mjesta filozofskog art-filma

Ove godine Malik se na festivalu predstavio filmom “Vitez pehara” (Knight of Cups), naslovljen po karti iz tarota, a donosi priču o holivudskom režiseru
219 pregleda 0 komentar(a)
Vitez pehara (Novina)
Vitez pehara (Novina)
Ažurirano: 11.02.2015. 18:55h

Američki klasik, koji je u Berlinu pobijedio 1999. godine, ovaj će put još žešće podijeliti obožavatelje i one koji ga osporavaju. Godine 1999. američki režiser Terens Malik osvojio je u Berlinu Zlatnog medvjeda s filmom “Tanka crvena linija”. Ove godine Malik se na festivalu predstavio filmom “Vitez pehara” (Knight of Cups), naslovljen po karti iz tarota, a donosi priču o holivudskom režiseru Riku (Kristijan Bejl) - bogatom, uspješnom i naočitom čovjeku koji dane provodi po zabavama.

“Oni koji su i dosad optuživali Malika za pretencioznost, trebaju držati sablju u koricama dok ne vide 'Viteza pehara' - jer, Malik ovim filmom pomijera granice značenja te riječi.

Od prvog citata iz teološke literature, preko prizora svemira, djeva koje sviraju harfu, pa do hermetičnih međunatpisa, bajkovitih pejzaža i zalazaka sunca, 'Vitez pehara' prava je smotra najopštijih mjesta filozofskog art-filma.

Pri tom sve vrijeme vidite da je taj film radio darovit čovjek. Da je pisac, Maliku bi rekli da 'ima rečenicu'. Malik i njegov meksički snimatelj Emmanuel Lubeski čudesno koriste prostore Kalifornije, od kičastih vila do bijednih prometnih petlji i kanala.

U sredini filma postoji segment - izlet u Las Vegas - koji spada u najljepše audiovizuelne tvorevine koje sam vidio zadnjih godina. No, kad podvučete crtu, ne možete se oteti utisku da je 'Vitez pehara' film koji ima nešto adolescentsko, najskuplji self-help video koji je ikad iko napravio”, opisao je novo ostvarenje Terensa Malika, pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić (Jutarnji list).

Favorit čilenaski film “El Club”

Kao o ozbiljnom kandidatu za nagradu, Jurica Pavičić piše o filmu čileanskog retitelja Pabla Laraina “El Club”, priči o četvorici osramoćenih sveštenika koji žive zajedno čisteći se od grjehova, ali dolaskom petog njihov mir biva uzdrman.

U nizu vrlo dobrih filmova iz Čilea, Gvatemale, Njemačke i Britanije priključio se u utorak i jedan film iz Poljske - “Tijelo” redateljke Malgorzate Sumovske. Junak “Tijela” je stariji udovac, inspektor varšavske policije koji živi sa bolesnom kćerkom.

Bonus video: