65. IZDANJE

Berlinale: Otvoren "najkul" filmski festival

Berlinale, čije je ovo 65. izdanje, važi za treću najveću filmsku smotru u svijetu poslije Kana i Venecije od kojih se razlikuje pre svega po tome što se održava zimi, često po sniježnom vremenu
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2015. 21:10h

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je večeras projekcijom filma "Nobody Wants the Night" španske režiserke Izabel Koisket, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

Riječ je o jednom od 19 ostvarenja u trci za glavnu nagradu - Zlatnog medvjeda o kojoj će odlučivati žiri kojim ove godine predsjedava američki reditelj Daren Aronofski.

Žiri festivala

Berlinale, čije je ovo 65. izdanje, važi za treću najveću filmsku smotru u svijetu poslije Kana i Venecije od kojih se razlikuje pre svega po tome što se održava zimi, često po sniježnom vremenu. To, međutim, nije jedini razlog zbog kog je ovo "najkul" festival.

Naime, projekcije su otvorene za publiku, a s obzirom da je hladno niko neće zamjeriti gledaocima što nisu došli u smokingu, odnosno večernjoj haljini.

Berlinski festival nije snobovski, ovdje se publika miješa sa profesionalcima filma i zajedno se sa njima tiska ispred brojnih "štehkafića" (Stehcafe - kafić s nogu) gdje se poslužuju viršle sa karijem i pivo.

Filmovi su uglavnom kvalitetni, a ove godine se za Zlatnog medvjeda nadmeće 19 ostvrenja, među kojima su "Taxi" Iranca Džafara Panahija, "Queen of the Desert" Vernera Hercoga, "45 Years" Endrua Hejga, "Journal d'une femme de chambre" Benoe Žakoa i "Knight of Cups" Terensa Malika.

Berlinale nije samo film, bilo da je riječ o igranom ili dokumentarnom. Čitava jedna selekcija posvećena je TV serijama. Publika je 2013. imala priliku da na festivalu otkrije dve epizode miniserije "Top of the Lake" Džejn Kempion, a prošle godine drugu sezonu "Kuće od karata".

Ove godine biće prikazane prve epizode "Better Call Saul", spin-offa hit serije "Čista hemija". A u želji da definitivno sruše zid između velikog i malog ekrana, organizatori su pozvali Metjua Vejnera, tvorca serije "Ljudi sa Menhetna", da bude član glavnog žirija.

Na Berlinalu posebno mjesto ima i gurmanluk: unazad 10 godina, kulinarske vještine imaju svoju zasebnu selekciju, "Culinary cinema", sa programom kratkih, dugometražnih i dokumentarnih filmova u izboru dvojice aktivista tzv. slow food-a.

Svake godine, večernju projekciju prati banket koji priprema neki poznati kuvar. "Visoka" gastronomija je na cijeni, ali se ne zapostavljaju ni brza hrana ni kobasice, koja je glavni akter kratkog filma bez riječi "Wurst".

Galerija