Mlada kaluđerica Ida naprečac osvaja svijet

“’Ida’ je posljedica moje potrebe da snimim film o Poljskoj s početka šezdesetih, što je bilo vrijeme kog se slabo, ali intenzivno sjećam. To je bilo doba mog djetinjstva”, rekao je režiser i dodao da je "Idu" snimio u crno-bijeloj tehnici jer se tog perioda seća kao crno-bijelog
4 komentar(a)
Ida, Foto: Beta/AP
Ida, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2015. 16:00h

Pavel Pavlikovski, režiser poljske drame “Ida”, koja je nominovana za Oskara za najbolji strani film, rekao je da je snimanje filma o mladoj kaluđerici koja otkriva da je Jevrejka bio pokušaj da uspomene iz djetinjstva iz sredine prošlog vijeka prenese na veliko platno.

Crno-bijeli film pokupio je glavnu evropsku filmsku nagradu i jedan je od favorita za Oskara.

Pavlikovski (57), koji je sa 14 godina emigrirao iz Poljske i smjestio se u Britaniji 1977, u kratkom razgovoru za Rojters ispričao je zašto nije želio da snimi film u boji, kako je postao politički čip u Poljskoj, govorio je o uspjehu filma...

“’Ida’ je posljedica moje potrebe da snimim film o Poljskoj s početka šezdesetih, što je bilo vrijeme kog se slabo, ali intenzivno sjećam. To je bilo doba mog djetinjstva”, rekao je on i dodao da je "Idu" snimio u crno-bijeloj tehnici jer se tog perioda seća kao crno-bijelog, a i filmovi su tada bili crno-bijeli.

“"Više od svega želio sam da snimim apstraktni film. Ako snimite nešto u crno-bijeloj tehnici, naročito ako je dobro koristite, sve podižete na apstraktni i univerzalni nivo”, objasnio je režiser.

Pavlikovski kaže da je film uznemirio poljske nacionaliste, koji su kritikovali njegovo prikazivanje Poljaka tokom Drugog svjetskog rata.

“To je politički pokret koji koristi 'Idu' za svoje svrhe. U Poljskoj će uskoro izbori i desnica je pomalo nestrpljiva i frustrirana, pa će uraditi sve da budu u središtu pažnje”, kaže on.

Na pitanje zašto je film tako dobro primljen, Pavlikovski je rekao: “Čini mi se da je razlog tome što film ne pokušava da objasni stvari, već privlači publiku na osnovnom filozofskom i emotivnom nivou, pa im se čini da gledaju nešto bezvremeno.”

Dodjela Oskara zakazana je za 22. februar, a u konkurenciji sa "Idom" su filmovi: "Levijatan", "Tangerines", "Timbuktu" i "Wild Tales".

Bonus video: