Nagrade SAG "Čovjeku ptici", seriji "Orange is the New Black"

Majkl Kiton, čija nesvakidašnja karijera odražava karijeru njegovog lika u "Čovjeku ptici" prokomentarisao je da je ubijeđen da se oko 100.000 članova SAG-a pronašlo u filmu
0 komentar(a)
SAG, Foto: Reuters
SAG, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 10:09h

"Čovjek ptica", satirični film o glumačkoj profesiji osvojio je glavnu nagrade Udruženja filmskih glumaca (SAG) povećavši tako svoje šanse da krajem februara osvoji i Oskara za najbolji film. Glumci iz filma dobitnici su nagrade za najbolji glumački ansambl, a dan ranije "Čovjek ptica" trijumfovao je na dodjeli nagrada Udruženja filmskih producenata. I dok SAG nagrade za najbolju glumačku ekipu ne znače uvijek i Oskara za najbolji film, one su pokazatelj da glumci - koji su najveće glasačko tijelo za Oskare - favorizuju taj film u odnosu na drugog snažnog takmaca - "Odrastanje". Majkl Kiton, čija nesvakidašnja karijera odražava karijeru njegovog lika u "Čovjeku ptici" prokomentarisao je da je ubijeđen da se oko 100.000 članova SAG-a pronašlo u filmu.

"Mislim da se glumcima dopao film jer pokazuje hrabrost koju glumci imaju", rekao je Kiton iza scene. "Mislim da su zbog toga smatrali da mi zaslužujemo nagradu". Ukoliko osvoji i nagradu Udruženja filmskih režisera, "Čovjek ptica" će, ocjenjuju agencije, zacementirati status favorita za dodjelu nagrada Američke akademije za film 22. februara.

Pojedinačne SAG nagrade otišle su u ruke četvoro glumaca koji su prije dvije sedmice osvojili i Zlatne globuse - Džulijen Murs, Ediju Redmejnu, Patriši Arket i Džej Kej Simonsu. Murova je nagradu dobila za ulogu oboljele od Alćajmera u filmu "Still Alice, a Redmejn za rolu Stivena Hokinga u "The Theroy of Everything". Patriša Arket je nagradu SAG za sporednu žensku ulogu dobila za rolu majke u filmu Ričarda Linklejtera "Odrastanje", dok je Simons SAG nagradu dobio za ulogu profesora muzike u filmu "Whiplash". Kada je riječ o televiziji, sinoćnja dodjela bila je uspješna za Netfliks budući da je serija ove striming kompanije "Orange is the New Black" dobila nagradu za najbolji glumački ansambl u komediji i nagradu za najbolju glumicu za Uzo Adubu. Kevin Spejsi je dobitnik SAG nagrade za ulogu u seriji "House od Cards".

Dodjela SAG nagrada bila je i veliko veče priznavanja raznolikosti u Holivudu - što je glavna tema ovih dana poslije "bijele" liste nominovanih za Oskare. Sinoć su dvije crne glumice dobile glavne SAG nagrade. Uz Adubu, Vajola Dejvis je dobila SAG za ulogu u dramskoj seriji "How to Get Away with Murder". Glumačka ekipa britanske serije "Downton Abbey" najbolji je dramski ansambl. Nagrada za životno djelo uručena je Debi Rejnolds, filmskoj i televizijskoj zvijezdi, glumici iz kultnog mjuzikla "Pjevanje na kiši".

Bonus video: