DVIJE POVRATNE...

"Sve ono što je u Titogradu bilo kažnjivo, makar moralno, sad je hit"

Nakon projekcija u Crnoj Gori Radović ne zna da li će i publika u regionu imati prilike da vidi njegov film, čija je premijera održana sinoć u podgoričkom Cineplexxu
93 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2015. 07:12h

Gotovo puna sala bioskopa Cineplexx ispratila je podgoričku premijeru filma "Dvije povratne Titograd - Podgorica" reditelja Saše Radovića. Iako očigledno skromno ostvarenje, ovaj film sija entuzijazmom svih uključenih u njegovo nastajanje, a gledaoce je više puta tjerao na smijeh svojim specifičnim podgoričkim humorom i likovima i situacijama koje je lako prepoznati iz naše svakodnevnice.

Reditelj filma za "Vijesti" je kazao da su prve reakcije dobre, ali da će tek za par dana znati da li ga je publika zaista "kupila". On je uvjeren da će se u njemu prepoznati ne samo Podgoričani, nego cijela Crna Gora. "Mislim da će cijela Crna Gora ovo da proguta, jer je priča domaća. E sad van granica Crne Gore vidjećemo", istakao je on.

I pored toga što je film rađen praktično bez budžeta ("Što da ti kažem kad sam ja u 90 odsto slučajeva bio kamerma"), Radović se slaže da je ekipa sa vidljivim uživanjem radila na njemu.

"Jer mala su očekivanja. Ali atmosfera na snimanju je uvijek teška. Otežani uslovi su normalni uslovi. Mislim da je Nikola Vukčević bio u pravu kad je rekao a filmove snimaju samo hrabri ljudi", smatra režiser.

Jedan od glumaca Aco Radulović izrazio je nadu da je i pored problema sa finansijama film uspio nešto da prenese publici. Na pitanje što tačno odgovara: "Da živimo u jednoj selendri i da se mnogo tripujemo da nije tako i da zapravo imamo svi mnogo anomalija koje se više ni ne trudimo da prikrivamo zato što je to vadlja in. Sve ono što je u Titogradu bilo kažnjivo, makar moralno, sad je hit, a toliko je postalo hit. Sve je obescijenjeno i obesmišljeno, prežvakano. Tako da je hit biti normalan, jer danas poznajem vrlo malo normalnih ljudi".

Radulović je nedavno igrao u sličnom amaterskom, doduše kraćem ostvarenju "Folkolin", a na pitanje da li to što smo vidjeli nekoliko ovakvih radova u za Crnu Goru kratkom periodu znači da se stvara neki pokret odgovara da ne zna, ali da bi volio da je tako. "Saša je nevjerovatan entuzijasta, on nam je i scenario, uloge predočavao tako što nam je igrao sve likove, a čitanje smo obavljali na licu mjesta i odmah snimali iz prve. To je najveća čar ovog projekta", prisjetio se on.

"Mi to uzimamo kao neke humoristične momente koje vidimo na filmu, a uopšte se ne zapidamo da li toga stvarno ima oko nas, da li je vrijeme da to mijenjamo. U bilo kojoj buregdžinici ili lokalu vidjećete takve uvrnute tipove, očeve koji žele više da žene svoje sinove i djevojke kojima je bitan samo fizički izgled. Sigurna sam da će ovaj film skrenuti pažnju. To je jedna tragedija cijele generacije koja je dosta površna i želi da dođe do ugodnog života bez truda i napretka u intelektualnom smislu", objasnila je glumica Julija Milačić koja igra jednu od glavnih uloga.

Ona je kazala da se sa svojim likom identifikuje samo energijom i ničim više.

Komične scene u filmu podsjećaju na one iz kultnog serijala "Zabjelo republika", na kojem je Radović svojevremeno radio, ali režiser kaže da nema u planu uskoro da se bavi nečim sličnim.

"Nemam ja novca za to. Ne mogu ni da razmišljam o tome. Kome da ponudim, ko to ima para ovdje? Dok ministarstvo ne odluči da nešto učini sa tim, nadam se da će da daju koju paru da idemo van granica Crne Gore. Sve to košta. Svi me pitaju hoću li u Srbiju ili BiH. Kako, sa čim? Za gorivo nemam do tamo", rezignirano odgovara režiser.

Frustraciju koju dijeli sa mnogim filmskim radnicima u Crnoj Gori Radović je uspio makar djelimično da oslobodi upravo u ovom filmu, u komičnoj sceni kada komisija odbija rediteljev scenario zato što je genijalan. "Da, to je taj zez", završava Radović uz smijeh.

Galerija

Preporučujemo za Vas