65. PO REDU

Vim Venders počasni gost Berlinala

Slavnom njemačkom reditelju, koji je ujedno poznat i kao fotograf i pisac, biće tom prilikom uručen počasni Zlatni medvjed
81 pregleda 0 komentar(a)
Vim Venders, Foto: Shutterstock
Vim Venders, Foto: Shutterstock
16.02.2019. 09:10h

Vim Venders će biti počasni gost ovogodišnjeg 65. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu koji će se održati od 5. do 15. februara.

Slavnom njemačkom reditelju, koji je ujedno poznat i kao fotograf i pisac, biće tom prilikom uručen počasni Zlatni medvjed.

U okviru festivala biće prikazana retrospektiva njegovih radova, a van konkurencije će biti održana i projekcija njegovog najnovijeg filma "Everything will be fine" sa Džejmsom Frankom, Rejčel Mekadams i Šarlotom Genzbur u glavnim ulogama.

Venders se ovom dramom vratio fikciji nakon dokumentaraca o brazilskom fotografu Sebastijau Saldagu i njemačkoj koreografkinji Pini Bauš za koji je 2012. bio nominovan za Oskara.

"U svakom pogledu, njegov rad kao reditelja, fotografa ili pisca ostavio je dubok trag u istoriji kinematografije i inspirisao reditelje", kazao je direktor Berlinala Diter Koslik.

Vim Venders, jedna od vodećih figura njemačke kinematografije, snimio je više od 60 filmova, među kojima "Pariz, Teksas" koji je 1984. osvojio Zlatnu palmu u Kanu i "Stanje stvari" koji je 1982. nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji.