Holivudska muška igra "iza kamere"

Film Ave Divernej "Selma" jedini je rani favorit za nominaciju za Oskara, dok je film Anđeline Džoli "Unbroken" jedini film koji je režirala žena, a koji je uspio da uđe u top 100 filmova sa najvećom zaradom 2014. Samo jedna žena, Ketrin Bigelou je 2010. osvojila Oskara za režiju, za "Katanac za bol" u 86 godina dugoj istoriji Oskara.
0 komentar(a)
Ava Divernej, Foto: Beta/AP
Ava Divernej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.01.2015. 12:10h

Broj žena koje rade iza kamere na holivudskim filmovima sa najvećom zaradom nije se mnogo promijenio u posljednjih deset godina, iako je prošle godine zabilježen mali porast, pokazala je godišnja studija objavljena danas.

Studija "Celuloidna tavanica" Državnog univerziteta San Dijego pokazuje da su žene režirale sedam procenata od 250 filmova sa najvećom zaradom u američkim bioskopima u 2014. što je porast od jednog procenta u odnosu na 2013.

"To zapravo i nije neko pomjeranje", rekla je autorka studije Marta Lauzen i dodala da je broj filmova koje su režirale žene 2014. opao na sedam procenata u odnosu na devet koliko je bilo kada se sa godišnjim studijama krenulo 1998.

Sedamnaest procenata glavnih figura iza kamere - režiseri, pisci, producenti, izvršni producenti, montažeri i snimatelji - su prošle godine bile žene, pokazala je studija što je rast od jednog procenta u odnosu na 2013. ali nepromijenjeno stanje u odnosu na 1998.

"Ovo je očigleno problem industrije koji zahtjeva i rješenje unutar industrije", rekla je Lauzen. "Kao industrija, film se ne bavi problemom hronične slabe zaposlenosti žena".

Studija, koju prenosi Rojters, pojavila se usred holivudske sezone nagrada. Film Ave Divernej "Selma" jedini je rani favorit za nominaciju za Oskara, dok je film Anđeline Džoli "Unbroken" jedini film koji je režirala žena, a koji je uspio da uđe u top 100 filmova sa najvećom zaradom 2014.

Samo jedna žena, Ketrin Bigelou je 2010. osvojila Oskara za režiju, za "Katanac za bol" u 86 godina dugoj istoriji Oskara.

Studija univerzitetskog Centra za proučavanje žena na televiziji i filmu je uzela u obzir 2.822 zaposlenih iza kamere i pokazala da su žene najzastupljenije kao producenti sa 23 posto i izvršni producenti sa 19 posto.

Osamnaest odsto njih su montažeri, 11 odsto scenaristi a svega pet odsto rade kao snimatelji. Lauzen kaže da su žene u Holivudu suočene i sa time da se više pažnje polaže etničkoj raznolikosti nego rodnoj.

"Pol režisera je izuzetno važan jer istraživanja pokazuju da je pol režisera vezan sa procentom ženskih likova koje vidimo na filmu", rekla je ona.

"Ovo je veoma kompleksna industrija i kompleksan problem", kaže Lauzen. "I magično rješenje ne postoji".

Bonus video: