Umro jedan od predvodnika talasa nezavisnog filma 70-ih i 80-ih

Otac Goldvin Juniora, od čijeg prezimena dolazi G u MGM-u, bio je jedan od prvih holivudskih mogula
0 komentar(a)
Semjuel Goldvin Junior, Foto: Beta/AP
Semjuel Goldvin Junior, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.01.2015. 19:22h

Nezavisi filmski producent Semjuel Goldvin Junior, sin jednog od utemeljivača holivudskog sistema studija, preminuo je u Los Anđelesu u 89. godini, prenio je list Los Anđeles tajms (Los Angeles Times).

Goldvin je umro zbog problema sa srcem, rekao je u petak njegov sin Piter Goldvin.

Otac Goldvin Juniora, od čijeg prezimena dolazi G u MGM-u, bio je jedan od prvih holivudskih mogula. S druge strane, Sem Junior je bio jedan od predvodnika talasa nezavisnog filma 70-ih i 80-ih snimajući niskobudžetne hitove poput "Mystic Pizza" koji je proslavio Džuliju Roberts.

Kao posvećeni anglofil, Semjuel Goldvin Junior je finansirao i producirao mnoge britanske filmove poput "The Madness of King George", "Truly Madly Deeply" i "Henry V" Keneta Brane, prenio je BBC.

"Biznis s nezavisnim filmom zapravo je počeo sa Semom kasnih 70-ih", rekao je Tom Rotman, šef Sonijeve kompanije Trajstar pikčrs (TriStar Pictures).

Goldvin Junior rođen je 1926. u Los Anđelesu i odrastao, kako je sam sebe opisao, kao "holivudsko derište".

Poslije studija na Univerzitetu Virdžinija i službe u vojsci, Goldvin Junior je počeo da radi kao pozorišni producent u Londonu. U Velikoj Britaniji je radio i na produkciji filmova.

Poslije povratka u Holivud, osnovao je producentsku kuću Formosa prodakšns (Formosa Productions). Prvi film, vestern "Man With the Gun" s Robertom Mičamomom donio mu je zaradu od milion dolara. On sam je režirao jedan film - "The Young Lovers" s Piterom Fondom.

Pošto je njegovu kompaniju kupio MGM, osnovao je Semjuel Goldvin films (Samuel Goldwyn Films) koji je producirao između ostalog filmove "Tortilla Soup", "The Squid And The Whale" i "Master And Commander: The Far Side of the World" koji je nominovan za Oskara u 10 kategorija.

Posljednji film koji je producirao je bio film s Ben Stilerom "The Secret Life of Walter Mitty", rimejk jednog od filmova njegovog oca.

Bonus video: