Deneris preuzima Vesteros, ali gvozdeni tron možda neće biti njen

Sa novim trejlerom i datumom (14. april) premijere posljednje, osme sezone "Igre prijestola", podsjećamo na sve poznate informacije o ovoj seriji
802 pregleda 0 komentar(a)
Ko će sjedjeti na gvozdenom tronu na kraju serije?, Foto: HBO
Ko će sjedjeti na gvozdenom tronu na kraju serije?, Foto: HBO

Radosna vijest za fanove sage “Game of Thrones” (Igra prijestola) stigla je početkom sedmice – prva epizoda posljednje sezone nakon skoro dvije godine čekanja, stiže 14. aprila, što je potvrđeno iz HBO produkcije.

Ujedno je objavljen i prvi trejler u kojem se prikazuje troje Starkovih, Džon, Sansa i Arja, koji se (sudeći po magli i hladnoći) suočavaju sa Bijelim hodačima.

Tim povodom u jednom tekstu sakupili smo sve do sada poznate informacije o osmoj, odnosno posljednjoj sezoni, a ukoliko niste ljubitelj spojlera (otkrivanja sadržaja prije gledanja) ne nastavljajte čitanje, jer slijede detalji i iz prethodnih epizoda.

Posljednja sezona ove serije završila se prilično napeto, ostavljajući gledaoce u velikoj neizvjesnosti - otkriveno je pravo porijeklo Džona Snoa, koji je nasljednik loza Stark, ali i Targarijen, sa druge strane, on se konačno sreće sa svojom rođakom Deneris Targarijen koja nakon sedam sezona stiže u Vesteros, samo da bi izgubila jednog od tri zmaja, koji će sada bitioružje Noćnog kralja.

Što se tiče glavnog negativca, on je probio Zid na sjeveru i krenuo u osvajanje Vesterosa.

Povremeni kratki video zapisi iz HBO produkcije najavili su i još neke događaje iz novih epizoda poput ulaska Deneris sa Džonom u Zimovrel, te njen susret sa Sansom Stark koja će joj predati dvorac.

Sudeći prema teksu objavljenom u Entertainment Weekly magazinu, prva epizoda osme sezone počeće jednako kao prva epizoda “Igre prijestola”, sa porodicom Stark koja dočekuje vladara u Zimovrelu, ali će umjesto kralja Roberta kroz kapije proći Deneris.

Ta dešavanja prouzrokovaće animozitet među glavnim unacima, jer Sansa neće biti najsrećnija zbog gubitka samostalnosti (svoje) sjeverne zemlje.

Iako fanovi možda neće biti najsrećniji sa razrješenjem nekih konflikta, to će im biti nadoknađeno frhunskom produkcijom. Naime “Igra prijestola” je među prvima uvela trend snimanja serije poput filmova, zbog čega je i postala tako popularna, a to potvrđuje i Ričard Plepler, šef HBO-a.

Detalj iz trejlera osme sezone

“To je spektakl. Ekipa je napravila šest filmova. Moja prva reakcija kada sam pogledao nove sezone bila je - gledam film. Znali su da su ulozi visoki. Gledao sam sve epizode po dva puta, bez specijalnih efekata i moje oči su bile poput sovinih. Publika treba da očekuje neobičnu poslasticu u vidu priče i magične produkcije”, poručio je on.

Sa druge strane producent Brajan Kogmen osvrnuo se na radnju.

“U osmoj sezoni sve je usmjereno na glavne likove koji se iz očaja ujedinjuju kako bi se suprotstavili glavnom neprijatelju, ujedno se boreći sa sopstvenom prošlošću i braneći ono što su željeli da postanu dok gledaju smrti u oči. To je nevjerovatno emotivno i gorko-slatko finale serije, a ja mislim da sam imao čast da učestvujem u kreiranju priče koju je Džordž R.R. Martin obrnuo naopačke”, zaključio je on.

Dok se o početku zna najviše, a o središtu serije gotovo ništa, kraj osme sezone takođe ima nagovještaj, a nešto je otkrila glumica Sofi Tarner, koja igra Sansu. “Biti u mogućnosti da igraš na način na koji se sve završava, za sve nas je bila velika čast. Ko zna da li će fanovi biti zadovoljni krajem? Mislim da će polovina njih biti veoma razočarana, dok će druga polovina biti u oblacima od zadovoljstva”, ispričala je ona prije par mjeseci.

“Biće veoma zanimljivo vidjeti reakcije publike. Što se mene tiče, bilo je veoma dirljivo dok sam čitala scenario posljednje epizode. Na samom kraju je pisalo ‘Kraj Igre prijestola’ i to mi je bilo najemotivnije”, priznala je ona, dodajući da ni sama ne može da prihvati da je došao kraj projekta.

“To je bukvalno veći dio mog života. Još uvijek pokušavam da izađem na kraj sa činjenicom da je sve gotovo”, tvrdi glumica.

Izvršni producent Brajan Kogmen nije bio ništa rječitiji kada je u pitanju finale serije, tvrdeći da će se sa njom odati počast originalnoj ideji Martina.

U međuvremenu, Martin je dao nove tragove sa novom knjigom iz serijala “Pjesma leda i vatre” po kojem se snima serija, a ukoliko su tačni, Deneris na kraju neće završiti na gvozdenom prijestolu.

“Pokušao sam da budem eksplicitan u knjigama sa zaključkom da su zmajevi destruktivne sile i da je Deni (Deneris) to donekle uvidjela dok je pokušala da vlada gradom Mirin. Ona ima uništiteljsku moć, moć da zbriše cijeli grad, a tako nešto ćemo vidjeti i u ‘Vatra i krv’ – zmajeve koji uništavaju neprijateljsku vojsku, gradove i zamkove, ali to ne znači da je ona sposobna da vlada, već sposobna da uništava”, zagonetno je ispričao Martin.

Deneris ima moć za uništenje, ali možda ne i za vladanje

Harington, kloji je uspješno lagao medije tokom prošlih sezona, opraštajući se od ekipe sa seta, iako je znao da i dalje ima angažman, ovoga puta nije želio ništa da izjavljuje po pitanju radnje, a jedino što je otkrio je da je na setu tokom snimanja posljednje epizode zaplakao.

“Bilo je čudno. Nisam tužan što je došao kraj. Bio sam veoma srećan što smo projekat priveli kraju, ali to ne znači da za mene kraj nije bio emotivan”, smatra on. Sa druge strane glumica, Gvendolina Kristi, poručila je da će “fanovima trebati terapija nakon gledanja posljednje sezone”.

“Mislim da će kraj serije sve gledaoce na svijetu poslati kod psihologa, jer će im trebati stručna pomoć.

Bez obzira ko je davao izjave, upravo je Harington naučio medije i obožavatelje serije da ništa nije sigurno, dok se epizode ne emituju, a ono što je definitivno je da će posljednja osma sezona za razliku od prethodnih imati samo šest epizoda. Čak ni u tome izjave nisu usaglašene, pa se u jednim tekstovima navodi da će baš zbog toga epizode trajati i po dva sata, što sugeriše i izjava HBO direktora koji obećava filmove, dok sa druge strane producenti izjavljuju da će trajati nešto više od 60 minuta.

Kada se sve informacije poslože, samo je jedna konstanta - do emitovanja posljednje epizode cijele serije, publika neće znati ko će na kraju sjedjeti na gvozdenom prijestolu.

“Ubijali” dronove koje su im ubacivali na set

Sofi Tarner se takođe osvrnula i na činjenicu da se snimanje sa svakom novom sezonom sve više komplikovalo i otežavalo, naročito zbog paparaca koji su pokušavali da otkriju dešavanja sa seta.

Produkcija je iz tog razloga postajala sve tajanstvenija, pa se tako desilo da niko od glumaca ne zna da će Džon Snou oživjeti, osim Kita Haringtona, koji ga igra. Tajanstvenost tokom snimanja posljednje sezone samo se podigla na još veći nivo.

"Imali smo potpuno različita imena za epizode koje smo snimali, mislim da se jedna zvala ‘Drvo života’”, prisjetila se Tarner i dodajući da su se koristili i specijalni uređaji kojim su “ubijali” dronove koji bi se pojavili iznad seta.

“Ne znam kako je to funkcionisalo, znam samo da je stvoreno nekakvo polje oko seta i svaki dron koji bi ušao u njega bi jednostavno pao. Takođe, i ovoga puta smo snimali lažne scene. U Hrvatskoj bismo obukli kostime i ne bismo ništa radili, jer smo znali da su paparaci svuda okolo”, prepričava glumica.

Režiser serije Dejvid Nater takođe je otkrio kako se krila radnja od paparaca i znatiželjnih fanova.

“Paparace smo nalazili na najzanimljivijim mogućim mjestima, uključujući i kranove na gradilištima u blizini. Bili su svuda, ali mi smo učinili sve da na setu ne može da se vidi ni papirić koji nešto otkriva. Produkcija je u nekim trenucima izgledala kao Gestapo”, tvrdi on.

Bonus video: