Umro najpoznatiji dubler Džejmsa Bonda

Jedna od njegovih najpoznatijih vratolomija je svakako scena borbe na žičari Rio de Žaneira u filmu "Operacija svemir" iz 1979. Tokom snimanja, Grejdon se okliznuo i ostao da visi na žičari, držeći se jednom rukom, bez sigurnosne mreže
55 pregleda 0 komentar(a)
Džejms Bond, Foto: Shutterstock
Džejms Bond, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2014. 20:04h

Ričard Grejdon, legendarni kaskader koji se pojavio u više od deset filmova o Džejmsu Bondu i u prvoj trilogiji "Ratova zvijezda", umro je u 92. godini.

Rođen 1922. u porodici glumaca, Grejdon je postao kaskader iako je bio slijep na jedno oko. Karijeru je započeo kao dreser konja da bi 1963. bio angažovan kao dubler u opasnim scenama u drugom Džejmsu Bondu, "Iz Rusije, s ljubavlju".

Mada se njegovo ime neće naći na špici, pojaviće se i u naredna dva nastavka franšize: "Goldfinger" (1964) i "Operacija grom" (1965). Punopravni dio kastinga postaće 1967. sa filmom "Samo dva put se živi" (1967), u kom silazi u grotlo vulkana i nakratko pojavljuje u ulozi ruskog kosmonauta.

Džordž Lezejnbi je bio prvi Džejms Bond kog je dublirao, u filmu "U tajnoj službi njenog Veličanstva" (1969), u poznatoj sceni potjere motornim sankama. U filmu "Oktopusi" (1983), dubliraće Rodžera Mura u većini akcionih scena.

Jedna od njegovih najpoznatijih vratolomija je svakako scena borbe na žičari Rio de Žaneira u filmu "Operacija svemir" iz 1979. Tokom snimanja, Grejdon se okliznuo i ostao da visi na žičari, držeći se jednom rukom, bez sigurnosne mreže.

"Jedan pogrešan korak i bio bih mrtav", ispričao je nekoliko godina kasnije slavni kaskader. Osim u filmovima o Džejmsu Bondu, Grejdon je takođe radio i na filmovima kao što su "U orlovskom gnijezdu" sa Klintom Istvudom, "Duelisti", debitantsko ostvarenje Ridlija Skota, "Ratovi zvijezda", "Betmen" Tima Bartona i "Dvije čađave dvocjevke" Gaja Ričija.

"Za njega je visiti na žičari iznad Rija bilo isto što i popiti kafu na Pikadiliju, u Londonu. Radio je ono što su drugi kaskaderi smatrali preopasnim i to je činio sa najvećim zadovoljstvom", kazao je njegov kolega Martin Grejs.

Bonus video: