Koji filmovi su lani najviše skidani sa torrenta?

220 pregleda 3 komentar(a)
Vuk sa Vol Strita, Foto: Screenshot (YouTube)
Vuk sa Vol Strita, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.12.2014. 18:42h

"Vuk sa Wall Streeta" ("The Wolf of Wall Street") i Diznijeva animirana fantazija "Snježno kraljevstvo" ("Frozen") ilegalno su sa torrenta skinuti oko 30 miliona puta čime su ove godine zaslužili titule "najpiratizovanijih" filmova, prenosi Variety.

Prema podacima kompanije "Expicio" koja prati ilegalni saobraćaj, film Martina Skorsezea o berzanskom prevarantu Džordanu Belfortu (Leonardo DiCaprio), skinut je 30,03 miliona puta, a u bioskopima je zaradio 392 miliona dolara.

Od 1. januara do 23. decembra "Snježno kraljevstvo" je preuzeto 29,9 miliona puta, a u bioskopima je taj film zaradio 1,27 milijardi dolara.

Sa 29,4 miliona skidanja slijede svemirska odiseja "Gravitacija" ("Gravity"), "Hobit: Smaugova pustoš" ("The Hobbit: The Desolation of Smaug") sa 27,6 miliona skidanja i "Thor: Svijet tame" ("Thor: The Dark World") s 25,7 miliona skidanja.

Među gornjom polovinom topa 20 ilegalno skinutih filmova nalaze se i "Kapetan Amerika: Ratnik Zime" ("Captain America: The Winter Soldier"), "X-Men: Dani buduće prošlosti" ("X-Men: Days of Future Past"), "12 godina ropstva" ("12 Years a Slave") i "Igre gladi: Plamen" ("The Hunger Games: Catching Fire").

Jedan od problema koji je kompanija imala bio je praćenje skidanja rimejka akcionog SF-a "RoboCop" čiji istoimeni original datira iz 1987. Obje verzije skinute su oko 30 miliona puta, ali ne zna se koliko od tog broja ide u prilog najnovijoj verziji.

Kao i kod "RoboCopa", slično je bilo s još jednim potencijalnim naslovom duplikatom - filmom "Legenda o Herkulu" ("The Legend of Hercules") i "Herkul" ("Hercules"). Oba filma objavljena su 2014, međutim "Excipio" je potvrdio da posljednji nije bio tako popularan na torrent stranicama, iako je zaradio više od "Legende o Herkulu" na bioskopskim blagajnama.

Među top 20 ilegalno najskidanijih filmova nije se našao hit "Čuvari galaksije" ("Guardians of the Galaxy") koji je u prvoj sedmici prikazivanja zaradio 94 miliona dolara na bioskopskim blagajnama.

Među top 20 nije se našao ni "Lego film" ("The Lego Movie") koji se trenutno nalazi na četvrtom mjestu po zaradi u bioskopima.

Bonus video: