Džulijen Mur: Moj novi film će vas natjerati da plačete

258 pregleda 2 komentar(a)
Džulijen Mur, Foto: Shutterstock
Džulijen Mur, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2014. 15:37h

Glumica Džulijen Mur među favoritima za osvajanje Oskara za glavnu žensku ulogu Alis u filmu “Still Alice”, koji je u novembru premijerno prikazan u Torontu.

O ulozi profesorice lingvistike koja saznaje da boluje od alchajmerove bolesti, za koju je već dobila nekoliko nagrada, kao i o saradnji sa koleginicom Kristen Stjuart koja igra njenu ćerku, glumica je pričala za Indiewire.

Mur ističe da je primijetila kako mnogi gledaoci tokom filma nisu uspjeli da zadrže suze, što pokazuje koliko je uspjela da uđe u lik.

“Jedna od najvažnijih stvari u ovom filmu je upravo to što je uspio da dirne publiku. To nije jedan od onih filmova koji su napravljeni da te zaplaču, jer publika to radi zato što se zaista povezala sa likom”, pojasnila je ona.

Mur dodaje da joj je veoma drago što su je nakon prikazivanja filma kontaktirale osobe koje boluju od alchajmera ili imaju člana porodice sa tim problemom.

“Dobila sam poruku od supruge mog prijatelja čija rođaka boluje od alchajmera i film joj je pomogao da se dodatno zbliči sa njom. Sada razumije mnogo više to kroz šta njena rođaka prolazi”, kazala je glumica koja se prije početka snimanja filma nije susrela sa ovom bolešću.

Jedan od režisera “Still Alice”, Ričard Glečer boluje od ALS-a (Amiotrofična lateralna skleroza), pa je i njegovo iskustvo pomoglo glumici pri ulasku u lik.

“ALS na njega ne utiče psihički, ali ostavlja fizičke posljedice. Ali sama želja da nastavi sa svojim normalnim životom i ispunjavanjem snova... To je nešto kroz šta prolazi svakoga dana”, pojasnila je ona, otkrivajući da su je tim na setu bio veoma dobar tim, pa su snimanje završili za nepunih mjesec dana.

“Uslovi u kojima smo radili su bili loši, hrana je bila grozna, a imali smo samo jedno kupatilo, a tu je bio i problem sa Ričom koji više nije mogao da priča pa smo komunicirali sa njim preko iPada. To je bio veliki izazov za njega, ali to nas je i inspirisalo”, prisjetila se Mur.

S obzirom na to da je snimanje završeno za nevjerovatno kratko vrijeme, uspjeh je kompletno zavisio od njenog prethodnog istraživanja.

“Ne bih mogla da uđem u lik da nisam dovoljno dugo istraživala. Radila sam na pripremama četiri mjeseca prije snimanja, još dok sam snimala 'Igre gladi'. Pogledala sam svaki dokumentarni film do kojeg sam došla, pročitala svaki tekst intervja na koji sam naišla”, pojasnila je ona.

Dodala je da je posjetila i Udruženje oboljelih od alchajmera i pričala sa čelnikom te institucije Elizabet Gelfand o njenom iskustvu.

“Ugovorili su mi razgovor preko Skypea sa tri žene kojima je veoma rano dijagnostifikovan alchajmer, a najmlađa među njima, Sendi je imala 45 godina kada su se simptomi pojavili. Pričala sam i sa doktorima koji su specijalizovani za istraživanja u toj oblasti, pa čak i sa grupom za podršku ljudima koji se suočavaju sa tom bolešću”, prepričala je glumica.

“Sve to sam uradila jer sam odlučila da ne želim da glumim nešto sa čim se nikada nisam susrela. To ne bi bilo fer. Ako nešto nisam razumjela pitala bih one koji znaju. Pitala sam ih kako je kada ne znaš da li se vrata otvaraju tako što ih vučeš ili guraš. Kako je kada zaboraviš naziv za rukovanje i ko im pomaže”, priča Mur.

Ona dodaje da su svi bili veoma raspoloženi da podijele iskustva, a sa Sendi se i sprijateljila pa su se svakoga dana dopisivale.

“Provela je svoj 50. rođendan sa nama na setu. Imali smo i tortu i pjevali smo”, prisjeća se ona, a zatim objašnjava da nisu snimali scene hronološki.

“Na primjer, posljednja scena u kojoj smo ja i Kristen snimana je devetog dana, jer smo tada snimali sve što je zahtijevalo enterijer naše kuće. To je veliki izazov”, ispričala je ona, otkrivajući da je najteže bilo odglumiti da je zaboravila neke svakodnevne radnje.

Bonus video: