"Vukčevićev film neće pomoći turizam Crne Gore"

Kao pozitivne elemente kritičar "Hollywood Reportera" istakao je fotografiju Dimitrija Jokovića i "veličanstvene snimke Podgorice iz vazduha"
65 pregleda 15 komentar(a)
Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa
Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa
Ažurirano: 16.12.2014. 06:48h

Američki magazin "Hollywood Reporter" objavio je recenziju aktuelnog filma Nikole Vukčevića "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa", crnogorskog kandidata za Oskara.

Kritičar Stiven Dalton nije bio naročito naklonjen filmu opisujući njegovu radnju kao nelogičnu i nenamjerno komičnu, ali je napisao i da treba pozdraviti to što je Crna Gora, "koja jedva da ima filmsku industriju", imala hrabrosti da pošalje svog predstavnika u trku za Oskara.

On "Dječake" opisuje kao alegoriju crnogorske novije istorije, osvetnički triler preplavljen mirisom toplokrvne balkanske drame.

"Komična strana priče o napaljenim tinejdžerima je neskladan dodatak, pogotovo tanka i neočekivano homofobična epizoda u bordelu. Čudno je i da majka glavnog protagoniste nije ni malo ostarila za 17 godina, što znači da na kraju izgleda mlađe od sina. Jednako je bizarno što su svi u Podgorici izrasli u prostitutke, svodnike, dilere i pedofile. Vukčevićev film teško da će pomoći turizam Crne Gore", napisao je Dalton.

Kao pozitivne elemente kritičar "Hollywood Reportera" istakao je fotografiju Dimitrija Jokovića i "veličanstvene snimke Podgorice iz vazduha".

"Ali tok drame je haotičan, dijalog je često smiješan, a likovi grubo skicirani... Možda bi najmilosrdniji zaključak bio da će publika sa Balkana cijeniti lokalne reference u filmu i njegov prenapumpani intenzitet, ali će njegov sapunjavi šarm teško ostaviti utisak na žiri za Oskara", završio je Dalton.

Drugi film Nikole Vukčevića našao se u bioskopima od 26. novembra. Premijerno je prikazan početkom avgusta na Hercegnovskom filmskom festivalu gdje je nagrađen sa dvije “Zlatne mimoze” - za režiju i kameru. Trenutno se prikazuje u širom regiona.

Bonus video: