Godišnjica smrti Volta Diznija

Godine 1928. Dizni je osmislio lik Mikija Mausa koji ga je proslavio i učinio legendom crtanog filma, a njegova ostvarenja Bambi, Alisa u zemlji čuda, Snežana i sedam patuljaka, Pepeljuga, Petar Pan, Pinokio, Paja Patak, Tri praseta i drugi i dalje usrećuju mališane širom svijeta
173 pregleda 1 komentar(a)
Volt Dizni, Foto: Shutterstock
Volt Dizni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 08:49h

Autor stripova, filmski animator i producent, tvorac crtanog filma, dobitnik 29 Oskara, čovjek čija ostvarenja i danas predstavljaju veliku radost djeci, Volt Dizni, umro je na današnji dan 1966. godine u američkom gradu Berbanku.

Godine 1928. Dizni je osmislio lik Mikija Mausa koji ga je proslavio i učinio legendom crtanog filma, a njegova ostvarenja Bambi, Alisa u zemlji čuda, Snežana i sedam patuljaka, Pepeljuga, Petar Pan, Pinokio, Paja Patak, Tri praseta i drugi i dalje usrećuju mališane širom svijeta. O tome koliki je trag ostavio za sobom i koliko je i danas popularan svjedoči i činjenica da je novembra 2013. godine, jedan od najranijih Diznijevih plakata na kojima se nalazi Miki Maus prodat na aukciji za više od 100.000 dolara u Los Anđelesu. Popularnosti zaostavštine Volta Diznija svjedoči i činjenica da čuveni zabavni park u Parizu, Diznilend, godišnje privuče duplo više posjetilaca od Mona Lize u muzeju Luvr.

Čuveni autor crtanih likova rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu, kao četvrto dijete Elajasa Diznija, stočara i voćara iz Misurija. Dio porodice, sa očeve strane, bila je irsko-kanadskog porekla, a preci sa majčine strane doselili su se u SAD iz Njemačke. Porodica sa petoro djece se preselila u Kanzas kad je Volt napunio 10 godina, a ponovo su se vratili u Čikago gdje je pohađao srednju školu. Svi bi očekivali da osoba pod čijim rukovodstvom su nastali nezaboravni crtani filmovi namijenjeni djeci bude blage i miroljubive prirode.

Dizni je, međutim, upamćen kao rasista, antisemita i pobornik nejednakosti među polovima. Njegovi crtači mogli su da budu isključivo muškarci, a žene su imale priliku da se bave samo bojanjem slika i obično bi dobijale otkaz kad bi navršile 30 godina. Uz značajnu podršku ujaka Roberta i brata Roja, Dizni je osnovao studio kome je dao ime "Disney Brothers Studio", da bi ga kasnije preimenovao u "Walt Disney Studio". Taj studio je i dalje jedna od najuspješnijih kompanija koja proizvodi filmove.

Bonus video: