TOP 10

Kum 2 - najbolji među najboljim nastavcima

Nastavak "Kuma" zapravo je portret američkog identiteta u 20. vijeku, mješavina urbanog siromaštva, imigranata, etničke diskriminacije pa čak i spoljne politike SAD uoči Kubanske revolucije 1959.
208 pregleda 2 komentar(a)
Kum film, Foto: Beta/AP
Kum film, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.12.2014. 15:49h

Filmski kritičar BBC-a sastavio je listu 10 najboljih filmskih nastavaka svih vremena a na prvom mjestu liste našao se "Kum 2" Frensisa Forda Kopole.

Iako je učestao stav da su nastavci slabiji od prvog filma i da se snimaju samo da bi zaradili novac, Kopola je ovim filmom dokazao suprotno. "Kum 2" premijerno je prikazan prije 40 godina, 12. decembra 1974. i ne samo da je iz druge perspektive preispitao scenario prvog dijela već je i pružio drugačiji pogled na glavne likove.

Nastavak "Kuma" zapravo je portret američkog identiteta u 20. vijeku, mješavina urbanog siromaštva, imigranata, etničke diskriminacije pa čak i spoljne politike SAD uoči Kubanske revolucije 1959.

Drugi na listi je film "Prije sumraka", nastavak kultnog filma Ričarda Linklejtera "Prije svitanja" gdje se Džesi (Itan Houk) i Selin (Žuli Delpi) srijeću ponovo, devet godina posle dešavanja u prvom filmu kada su proveli dan i noć u Beču pričajući, šetajući i zaljubivši se.

Dok je prvi dio bio eskapistička fantazija, drugi se pozabavio pitanjima propalih očekivanja, protoka vremena i žala za mladošću.

Serija filmova o Šerloku Holmsu gdje su igrali Basil Ratborn i Najdžel Brus bila je jedna od prvih holivudskih franšiza, a film "Pursuit to Algiers", njihov 12. je možda najbolji.

Riječ je o napetom, uzbudljivom, ratnom trileru prepunom stila i duhovitosti. I dok je danas nepisano pravilo da nastavci moraju da budu skuplji, ovaj film je u poređenju sa "Baskervilskim psom" bio napravljen za sitan novac ali je ekonomičnost pretvorio u inventivnost, obavivši siromašne rekvizite maglom i prigušenim svijetlima što je priči dalo dodatnu dramatičnost.

Na listi se našao i film "Zvjezdane staze 2: Kanov bijes" iz 1982. godine. Dok je prvi dio bio lijep, možda čak i poetičan, bez pretjerane drame, režiser Nikolas Mejer batalio je specijalne efekte i u "Kanovom bijesu" je sukob admirala Kirka (Vilijam Šatner) i njegovog neprijatelja Kana (Rikardo Monalban) sveden na lica glumaca podarivši tako ljubiteljima filmova jedan od najlepših naučno-fantastičnih filmova svih vremena.

Akira Kurosava bio je najelegantniji u svojim prvim filmovima, uključujući džudo ep "Sanširo Sugata" koji je ispričao u dva nastavka.

Dok su njegovi kasniji filmovi puni neočekivanog nasilja i mačo momenata, "Sanširo Sugata" filmovi su priča o disciplini borilačkih vještina i tome kako ona moze da obogati dušu. Time se naročito bavi drugi film gdje glavni junak, džudo majstor, odbija da se bori protiv američkog protivnika a kraj, tiha borba u snijegu, je nezaboravan.

Sigurni Viver je praktično izmislila koncept akcione heroine u "Osmom putniku" gdje je bila posljednja preživjela, ali je bio potreban Džejms Kameron da sa "Osmim putnikom 2" franšizu pretvori u feministički film. U njemu je junakinja Ripli sada okorela profesionalaka, spremna da se suoči sa vanzemaljcem, a ne samo slučajni preživjeli.

"Osmi putnik 2" je ratni ep o sukobu dva plemena koji vode dvije neustražive ženke - Ripli i kraljica - koje snagu crpe iz materinskog instinkta.

Dok je film "Indijana Džons i izgubljeni kovčeg" bio primer modernog avanturističkog filma, njegov nastavak "Indijana Džons i posljednji krstaš" ide dublje i postaje bogata studija karaktera gdje se neustrašivi arheolog (Harison Ford) udružuje sa ocem sa kojim je jedva komunicirao proteklih 20 godina (Šon Koneri) u potrazi za Svetim Gralom.

Gral ovdje nije samo rekvizit već simbol unutrasnjeg putovanja ka zrelosti. Moguće je, navodi kritičar BBC-a, da je za tu "kvaku" zaslužan Tom Stopard koji je ispeglao scenario i napisao većinu dijaloga učinivši ovaj film najbolje napisanim akcionim filmom.

"Za šaku dolara", nastavak filma "Dobar, loš, zao" Serđa Leonea verovatno je najozbiljniji film o muškom prijateljstvu dok je "Imperija uzvraća udarac" publiku povela na mračnije putovanje u dalekoj, dalekoj galaksiji.

Prvi dio "Ratovi zvijezda" bio je priča o trijumfu i katarzi, u drugom dijelu, glavni junaci su umorni, usamljeni i u bijegu. "Imperija" je zacementirala uspjeh Lukasove franšize i pokazala je da svjetlost sija mnogo sjajnije ako je okružena mrakom.

U filmu "Raspoložen za ljubav" Čou Mo-van (Toni Leung) ostaje slomljenog srca pošto se njegova veza sa Su Li-žen (Megi Čeung) završava.

On putuje u Angkor Vat i tajnu svoje ljubavi šapuće u šuplje mjesto hrama. Ta šupljina postaje ambis koji prijeti da proguta Mo-vana u filmu "2046". Film je poema o sjećanju i ostaje u pamćenju čak i više od "Raspoložen za ljubav" po svojim vizuelnim i muzičkim detaljima nego po priči.

Preporučujemo za Vas