Metacritic: Na vrhu drama o odrastanju

S obzirom na to da se uglavnom okreće američkom i zapadnoevropskom tržištu, tako je i pri pravljenju ove liste “Metacritic” analizirao mahom analize američkih, britanskih i francuskih kritičara
0 komentar(a)
Boyhood
Boyhood
Ažurirano: 10.12.2014. 16:09h

Sajt “Metacritic” objavio je svoju tradicionalnu listu najboljih ostvarenja godine na izmaku. Njihova lista nastala je na osnovu analize do sada objavljenih top lista filmskih kritičara i medija, pa tako konačan poredak predstavlja sumiranje prvih, drugih i svih ostalih mjesta koje su odabrani naslovi zauzeli na brojnim listama.

S obzirom na to da se uglavnom okreće američkom i zapadnoevropskom tržištu, tako je i pri pravljenju ove liste “Metacritic” analizirao mahom analize američkih, britanskih i francuskih kritičara.

Na vrhu liste našao se film “Boyhood” Ričarda Linklejtera, koji je već viđen kao jedan od favorita na dodjeli Oskara. Intimna drama o odrastanju dječaka, snimana u realnom vremenu tokom perioda od 12 godina, nalazi se na skoro svim relevantnim listama najboljih filmova godine, i to najčešće na samom vrhu. Film sa druge pozicije liste je “Zbogom jeziku” slavnog reditalja Žan-Lika Godara. Najnovije Godarovo ostvarenje ujedno je i najzanosnije u njegovoj plodnoj i hvale vrijednoj karijeri, a nakon premijere u Kanu film je odmah osvojio kritičare iz cijelog svijeta.

Treće mjesto zauzeo je film “The Grand Budapest Hotel” koji je režirao Ves Anderson. Ovaj raškošni film sa elementima komedije i avanture prati Gustava H. (Rejf Fajns), legendarnog konsijerža čuvenog evropskog hotela između dva rata i potrčka Mustafe (Toni Revolori), dječaka koji postaje njegov najvjerniji prijatelj. Četvrto mjesto zauzima film “Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)” Alehandra Gonsalesa Injaritua. Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, ovaj crnohumorni dragulj filmske umjetnosti donosi Majkla Kitona u glavnoj ulozi nekadašnje filmske zvijezde koja je digla ruke od popularne superherojske franšize, da bi dvije decenije kasnije pokušao da oživi karijeru u adaptaciji Karverove kratke priče “O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi”.

Peto mjesto na osnovu kritika i rang lista kritičara zauzeo je film “Whiplash” Demiena Kazela, jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg Sandens festivala, a šestu i sedmu poziciju dijele filmovi “Under The Skin” i “Nightcrawler” koji imaju istovjetan broj poena na “Meatacritic” listi. “Under The Skin”, u režiji Džonatana Glejzera i “Nightcrawler”, rediteljski debi Dena Gilroja, koji je premijerno prikazan na prestižnom Filmskom festivalu u Torontu. Ovu filmsku jesen obilježila su i nova ostvarenja reditelja kao što su Pol Tomas Anderson ili Klint Istvud. Anderson je prvi reditelj kome je pošlo za rukom da na velikom platnu u dugometražnom ostvarenju oživi neko od djela popularnog i misterioznog američkog pisca Tomasa Pinčona. “Inherent Vice” predstavlja još jednu njegovu uspješnu saradnju sa Hoakinom Finiksom, nakon što su zajedno birljirali u “Masteru”. Ništa manje ambicije nema ni veteran Klint Istvud sa dramom “Snajperista”, u kojoj Bredli Kuper tumači naslovnu ulogu. Riječ je o ekranizaciji životne priče najuspješnijeg snajperiste u istoriji američke vojske, Krisa Kajla.

Ujednačene ocjene za Marša, Finčera i Nolana

Za desetu poziciju na listi trenutno se kandidovalo nekoliko filmova, koji imaju ujednačene ocjene kritike. To su dvije adaptacije, ostvarenje “The Theory of Everything” Džejmsa Marša, zasnovano na memoarima bivše supruge Stivena Hokinga, i film “Iščezla” Dejvida Finčera, odlično tempirani triler koji je na veliki ekran oživio radnju istoimenog književnog bestselera autorke Džilijen Flin. U trci je i naučno-fantastični spektakl “Interstellar” kojim se Kristofer Nolan vratio u rediteljsku stolicu , kao i film “Selma”, istorijska drama Ave Divernej koja prati Martina Lutera Kinga u maršu koji je promijenio istoriju SAD.

Bonus video: