Japanski studio pravi novi film o Godzili

Toho studio napravio je svoj poslednji film o Godzili 2004, 28. u seriji filmova o tom ozračenom čudovištu
103 pregleda 1 komentar(a)
Godzila, Japan, Foto: Beta/AP
Godzila, Japan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2014. 13:19h

Japanski filmski studio Toho objavio je da će snimiti novu verziju filma Godzila, čudovišta koje se prvi put na velikom ekranu pojavilo u Japanu 1954. godine i od tada imalo desetine verzija.

Toho studio napravio je svoj poslednji film o Godzili 2004, 28. u seriji filmova o tom ozračenom čudovištu.

Tokom godina, filmovi o Godzili izgubili su na popularnosti čak i među japanskim obožavaocima.

Međutim, najnovjih holivudski Godzila, sa sve šiljastim krljuštima duž leđa i zastrašujućim rikom, dobio je relativno dobre kritike u Japanu. Film u režiji Gareta Edvardsa, koji je izašao ranije ove godine, imao je veliki uspjeh i zaradio preko 500 miliona dolara.

Toho studio saopštio je da su inovacije u kompjuterskoj grafici doprinijele njihovoj odluci da ožive Godzilu. Film u japanskoj produkciji neće biti povezana sa novim holivudskim filmom o tom čudovištu.

Godzila iz japanskog sudija treba da izađe 2016, prije nego što je predviđen izlazak Edvardsovog nastavka tog filma za kompanije Ledžendari Pikčers i Vorner Braders (Legendary Pictures and Warner Brothers), planiran za 2018.

Kompanija Toho, čije je sjedište u Tokiju, nije navela da li će za novi film vratiti čovjeka u gumenom odelu, koji je bio u originalnoj Godzili ili će se osloniti na kompjutersku grafiku, ili će koristiti i jednu i drugu tehniku.

Hvaljeni origanlni crno-bijeli film Godzila iz 1954. režirao je Iširo Honda. Drugi reditelji radili su na kasnijim japanskim verzijama koje su nekad bile apsurdno komične.

Godzila je mutirano čudovište zbog nuklearnog testiranja koje je izašlo iz Tihog okeana. Godzila, ili "godžira", kako ga zovu Japanci, kobinacija je riječi kit i gorila. To ogromno stvorenje nalik na dinosaurusa uništilo je u svojim ekranizovanim verzijama skoro svaku poznatu zgradu u Japanu, uključujući Tokijski toranj i zgradu parlamenta.

U Japanu, jedinoj zemlji na svijetu koja je bila izložena atomskom bobmardovanju, bolećivi su prema tom čudovištu kao oličenju patnji izazvanih nuklearnim oružjem.

Bonus video: