"Boyhood" dobio više priznanja kritičara iz Los Anđelesa

Pored toga, Linklejter je izabran za najboljeg reditelja, a Patriša Arket koja glumi u istom filmu za najbolju glumicu. Film je još dobio i nagradu za montažu
55 pregleda 0 komentar(a)
Boyhood, Foto: Beta/AP
Boyhood, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2014. 09:44h

Udruženje filmskih kritičara iz Los Anđelesa proglasilo je sinoć film "Boyhood" Ričarda Linklejtera za najbolji film 2014. godine.

Pored toga, Linklejter je izabran za najboljeg reditelja, a Patriša Arket koja glumi u istom filmu za najbolju glumicu. Film je još dobio i nagradu za montažu.

Ekipa filma "Boyhood"

Druga u kategoriji za najbolju glumicu proglašena je Džulijan Mur za ulogu pacijentkinje koja boluje od Alchajmerove bolesti u filmu "Still Alice".

Poslednjih nedelju dana film "Boyhood" pobrao je priznanja više kritičarskih udruženja, koja su počela sezonu proglašenja svojih ovogodišnjih pobjednika. Bostonsko društvo filmskih kritičara, Njujorški krug filmskih kritičara i Njujorški filmski kritičari na internetu svi su izabrali taj film za najbolji ove godine.

Jedini izuzetak je Nacionalni odbor kritičara (National Board of Review) koji je to priznanje dao filmu "A Most Violent Year".

Nagrade Filmskih kritičara iz Los Anđelesa često se poklope sa izborom nominacija za Oskara, i nekad i sa pobjednicima, ali su poznati i po nekim neobičnim izborima.

Tako je ove godine za najboljeg glumca proglašen Tom Hardi, koji je u takoreći solo izvođenju u slabo gledanom trileru "Locke" dobio hvalospjeve kritičara, ali upadljivo izostaje iz bilo kakvog ozbiljnog razgovora o mogućim nagradama.

Za najboljeg glumca u sporednoj ulozi proglašen je J. K. Simons za interpretaciju sadističkog instruktora džeza u nezavisnom filmu "Whiplash".

Pored filma "Boyhood", koji ima četiri priznanja, samo još dva filma dobilo je više priznanja - poljska drama "Ida" proglašena je za najbolji film na stranom jeziku, a glumica Agata Kuleš za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, i film "The Grand Budapest Hotel" Vesa Andersona koji je takođe dobio dvije nagrade - za scenario i produkcijski dizajn.

Nagrade će biti uručene na 40. ceremoniji Udruženja filmskih kritičara iz Los Anđelesa 10. januara.

Bonus video: