FILIP ĐURETIĆ O "DJEČACIMA"

Ušao sam svim srcem u projekat

“Reditelj Nikola Vukčević je u decembru došao na ispit iz glume, kada sam bio prva godina i gledao nas je, a onda je pitao profesora da li bih ja mogao da dođem na kasting”, prisjetio se on.
186 pregleda 0 komentar(a)
Filip Đuretić, Foto: Vijesti
Filip Đuretić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 16.02.2019. 20:33h

 Filip Đuretić, student Akademije na Cetinju, ostvario je prvu filmsku ulogu u “Dječacima iz Ulice Marksa i Engelsa” u kojem tumači lik tinejdžera Voja, koji se sprema da prvi put u životu vodi ljubav.

Đuretić je za “Vijesti” pričao o tome kakvo je iskustvo za njega bilo raditi sa velikim glumačkim imenima poput Petra Božovića, Ane Sofrenović,  Nebojše Glogovca i drugih, ali i kako je došao do uloge.

“Reditelj Nikola Vukčević je u decembru došao na ispit iz glume, kada sam bio prva godina i gledao nas je, a onda je pitao profesora da li bih ja mogao da dođem na kasting”, prisjetio se  on.

”Međutim, kada su se kastinzi održavali,  nisam bio tu... Došao sam naknadno i čuo da Nikola još  nije našao nikoga za tu ulogu”, ispričao je on, dodajući da je narednih mjesec dana imao probe.

“Nakon toga Nikola je zaključio da sam  spreman, tako sam dobio ulogu”, otkriva Đuretić. 

On je zatim odlučio da pogleda predstavu “Instant seksualno vaspitanje”, po kojoj je napisan scenario za “Dječake”.

“Prvo sam pogledao predstavu na CD-u, vidio sam da Mišo  Obradović igra isti lik veoma dobro. Pomislio sam 'ovaj lik ima iste pokrete kao ja. On je ja. Ne mogu da vjerujem'. Odmah sam znao da to mogu da uradim, a Obradović mi je puno pomogao kada sam dobio scenario, koji ima drugačiju priču od onih na koje smo mi na ovom području navikli i zbog toga me je i zainteresovao”, prepričava on.

“Bilo je preispitivanja. Nije bilo samo - aha igraću na filmu, već sam se pitao da li mogu, da li sam spreman za to, da li mogu nešto da pružim i kada sam zaključio da mogu,  ušao sam svim srcem u to”, pojasnio je mladi glumac.

Osim što tumači jednog od glavnih likova, njegov zadatak u filmu bio je i da kao narator uvede gledaoce u priču, a o tom iskustvu kaže: 

“To je stvarno nešto najljepše što može da se desi, jer sam kao mali maštao kako bih volio da budem narator u nekom filmu. Vojo kao narator i kao lik su potpuno različiti, jer narator vidi stvari iz drugog ugla iz šire perspektive u odnosu na Voja koji je na filmu i koji je nekako manje dimenzionalan”.

Tokom snimanja  Đuretić je imao priliku da sarađuje sa poznatim glumcima sa Balkana. 

“Bane Popović je moj profesor i mentor, i bilo je zanimljivo raditi sa njim iako smo imali samo dvije, nažalost kratke, scene. Film sam radio kada sam završio prvu godinu,  u toku koje sam stekao veliko poštovanje prema svom profesoru. Jedva sam čekao da igram sa njim. To je bio jedan od najzanimljivijih momenata i tog dana sam imao najveću tremu”, prisjetio se glumac.

Njegovu majku u filmu igra  Ana Sofrenović, pa je može iskoristio šansu da od nje nešto i nauči.

“Od nje može puno da se nauči i poslovno i privatno, čak i kada nismo snimali govorila mi je kako i šta da radim, kako da postanem bolji”, prepričao je on.