„Dječaci...” stigli u Podgoricu

Režiser je istakao da je veoma značajan momenat prikazivanja "Dječaka..." u Podgorici, gradu u kojem je snimljen i o kojem govori, ali nije umio da to pretoči u riječi. "Ne umijem da opišem to osjećanje, koje je vrlo moguće dirljivo, ali ne znam riječi koje bih iskoristio...", kazao je on.
133 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2014. 23:49h

Film Nikole Vukčevića ''Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa'' sinoć je u prepunom bioskopu Cineplexx, premijerno prikazan u Podgorici, a premijeri su pored režisera prisustvovali i glumci Ana Sofrenović, Momčilo Otašević, Filip Đuretić, Julija Milačić, Slavko Kalezić i drugi članovi ekipe.

Momčilo Otašević, koji glumi lik Stanka u mlađim danima, otkrio je prije premijere da ima malu tremu.

"Vidio sam film i zadovoljan sam. Moja očekivanja je ispunio kada sam ga pogledao u Herceg Novom. Sad nemam tremu od filma već od svoje publike, jer sam konačno opet pred svojom publikom i zanima me kako će reagovati, jer je ovo njihov, titogradski film", kazao je mladi glumac, čiju majku igra čuvena glumica Ana Sofrenović.

Ona je u razgovoru za Vijesti otkrila da je tu ulogu prihvatila iz tri razloga.

"Zbog scenarija, lika i najviše zbog Nikoline odluke da napravi izbor, koji nije nešto što bi vam prvo palo na pamet za ovakvu ulogu. Ja sam uvijek veoma osjetljiva kada me pozovu isključivo zbog imena, ali mi je bilo jasno na prvom sastanku sa njim da to nije bio slučaj. On je zaista tražio glumicu, a ne nekoga ko je marketinški zanimljiv", pojasnila je ona.

"Time je film postao vjerodostojniji i snažniji, ne samo izborom mene već i načinom Nikolinog razmišljanja. Imao je namjeru da predstavi istoriju ovog grada i sve ono što se dogodilo i priču o ljudima i porodici...", ispričala je ona prije premijere, dodajući da je publika do sada reagovala pozitivno.

"Jedva čekam da vidim reakcije podgoričke publike, jer ovo je njihov grad i tu jeste osjetljivo. Film ima dva života dok vam je u ruci i onda kada prođe premijera kada se otima i ide dalje kao dijete...", kazala je glumica koja je glavni grad Crne Gore upoznala tokom snimanja filma.

"Podgoricu uopšte nisam poznavala, sem CNP-a, gdje sam '90-ih igrala u predstavi kao zamjena koleginice iz Jugoslovenskog narodnog pozorišta. Puno više vremena sam provodila u Budvi i na Persatu i ovo mi je bio ulaz iza zida i to mi je dragocjeno. Što sam upoznala ovu priču sa ljudima koji su sa ovog podneblja i vidjela toliko oprečnih stvari, ali i onih koje nisu toliko različite od grada iz kojeg dolazim", istakla je ona.

A njena preporuka za one koji se dvoume da li da pogledaju film glasi:

"Bilo da vam se svidi ili ne, a sigurna sam da hoće, ovo je jedan od filmova koji ostaju sa publikom i kada napuste bioskopsku salu, a takvih filmova je vrlo malo".

Režiser je takođe istakao da je veoma značajan momenat prikazivanja "Dječaka..." u Podgorici, gradu u kojem je snimljen i o kojem govori, ali nije umio da to pretoči u riječi.

"Ne umijem da opišem to osjećanje, koje je vrlo moguće dirljivo, ali ne znam riječi koje bih iskoristio...", kazao je on.

Podgoričkoj premijeri prisustvovala je i Julija Milačić, koja igra sporednu, ali primjetnu ulogu srednjoškolke iz Podgorice.

"Moram priznati da koliko god meni i publici djelovalo kao karikatura, ja sam radila po uzoru na stvarnu osobu. Ako zađete do podgoričke gimnazije naćićete takve cure, koje su veoma slične po dijelektu, ponašanju i iskrivljenosti", pojasnila je ona.

"Razlog zbog kojeg sam ja moj lik gazila malo više je da bi današnje, posebno mlade cure radile na sebi i stilizovale ponašanje, ali i razmišljanje", kazala je Milačić, koja je na pitanje da li tokom tinejdžerskih dana više ličila svom liku, slobodnijoj po ponašanju Žaklini ili njenoj drugarici, uzornoj Danici, kazala da imala karakteristike i jedne i druge.

"Sredina. Nisam bila ni toliko manita, a ni takav anđeo. One su kao jing i jang...", kazala je Julija.

Glumac Slavko Kalezić, nakon duže tišine u sali, izmamio je osmjeh publici tumačeći lik transvestita, a on ističe da ne postoje male i velike uloge, već mali i veliki glumci.

"Dobiti aplauz odmah nakon Petra Božovića to je za mene bio najveći poklon", ispričao je Kalezić.

On je svoju scenu u filmu opisao kao "Amodovarovski momenat u kojem je Nikola ostao svoj", a zatim dodao da je, kada je vidio izmontiranu scenu zažalio što je tako kratka.

Humanost u okviru premijere filma

Neposredno prije premijere pojedini glumci su na štandu prodavali majice sa slikom filma, po cijeni od 5 eura, a sav prihod je prema riječima Vukčevića namijenjen Udruženju roditelja djece sa kancerom i humanitarnoj organizaciji Banka hrane.

Jedan od prodavaca bio je i Otašević, koji se kako je uz osmijeh kazao, dobro snašao u toj ulozi.

"Išlo je solidno, ja sam ih prodao deset dok me novinari nisu prekinuli, sad je vjerovatno slabija prodaja, ali se nadam da je neka majica u ovoj gužvi prodata. Uvijek sam za humanitarne akcije bilo kog tipa i kad god sam slobodan uvijek sam raspoložen za tako nešto. Iako smo mala zemlja, možemo puno uraditi za ugrožene u bilo kom smislu. Nekad je dovoljno pomoći osmijehom i pružanjem ruke, a kamoli nešto više. Nije sve uvijek finansijski i vezano za pare, ja ih generalno ne volim, osim da ih potrošim...", kazao je u šali.

Galerija

Bonus video: