Gordon-Levit u ulozi Snoudena

0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2014. 07:29h

Džozef Gordon-Levit igraće najpoznatijeg američkog zviždača u novom filmu Olivera Stouna “The Snowden Files”. Stoun je ponudio ulogu Gordon-Levitu, on je prihvatio i, mada pregovori još nisu zvaničo počeli, obje strane su veoma raspoložene za saradnju.

Čuveni holivudski reditelj sastao se u Rusiji sa bivšim službenikom specijalnih službi SAD Edvardom Snoudenom, o kome planira da snimi film početkom sljedeće godine.

"Radimo na scenariju filma. Nadamo se da ćemo snimanje početi početkom naredne godine i veoma se radujemo što sve teče kako treba”, rekao je Stoun.

Prema riječima američkog reditelja, njegov budući film zasnovan je na dvije knjige - knjizi novinara “Gardijana” Luka Hardinga i advokata koji zastupa Snoudenove interese u Rusiji, Anatolija Kučerene.

Snouden je juna 2013. godine dnevnicima “Vašington post” i “Gardijan” predao tajne materijale o američkim i britanskim programima za masovno praćenje i prisluškivanje građana preko interneta.

Potom je sa Havaja prebjegao u Hongkong, a odatle za Moskvu, gdje se jedno vrijeme nalazio u tranzitnoj zoni aerodroma “Šeremetjevo”. Rusija je Snoudenu najprije dala privremeno utočište na godinu dana, a prvog avgusta ove godine on je dobio trogodišnju dozvolu boravka. Njegovo mjesto boravka je nepoznato.Advokat Kučerena je ljetos izjavio da je o Snoudenu napisao psihološko-politički triler “Vrijeme hobotnice” (Time of the Octopus) i da je prava na ekranizaciju prodao Stounu.

Bonus video: