En Hatavej: Ronjenje u ledenoj vodi nije baš zabavno

Ali pored toga što izgleda krhko, En je četvoromjesečno snimanje prošla sa osmijehom i "teža" za mnoge zanimljive priče
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2014. 20:37h

Tokom 16-godišnje karijere En Hatavej pojavljivala se gola na velikom platnu, skakala je sa zgrada, skratila kosu, igrala narkomanku, vodila dodjelu Oskara i čak i osvojila jedan. Sve ovo bilo je donekle stresno za poznatu glumicu, ali režiser Kristofer Nolan je podigao njenu anksioznost na novi, veći nivo tokom snimanja njegove nove svemirske avanture "Interstellar".

Kao jedna od četiri astronauta koji odlaze na misiju pronalaska naseljive planete u drugoj galaksiji, 31-godišnja glumica veći dio snimanja provela je vezana pojasevima, plutajući u vazduhu, patila je od mučnine prouzrokovane vožnjom i čak ronila u ledenoj vodi rizikujući hipotermiju.

Ali pored toga što izgleda krhko, En je četvoromjesečno snimanje prošla sa osmijehom i "teža" za mnoge zanimljive priče.

Film vrijedan 110 miliona dolara vodio je Hatavej i ostatak glumačke ekipe, koju između ostalih čine Metju Mekonahi, Džesika Čestejn i Majki Kejn, od polja pamuka u Kalgariju do glečera na Islandu.

Upravo tamo je njeno svemirsko odijelo počelo da propušta vodu dok je plivala kroz ledenu vodu.

"Snimali smo scenu u kojoj moj lik biva potpopljen i zarobljen ispod vode. Naravno, očekivala sam da mi neće baš biti pretopio, ali da se neću skvasiti. Ali nakon deset sekundi odijelo mi je bilo puno vode. Nisam znala što se dešava, ali sam vidjela da je svima ostalima bilo loše i hladno, pa nisam postavljala nikakva pitanja. U jednom trenutku više nisam ništa osjećala i svijest je počela da mi se muti", prisjeća se glumica u razgovoru za britanski "Telegraf".

"Rekla sam Krisu (reditelj) što se dešava i on je rekao: 'Okej, 'ajde da snimamo odmah'. Završili smo i bilo mi je strašno hladno, ali me nije poslao da se ugrijem. Plačljivice ne opstaju dugo na njegovim snimanjima", kroz smijeh priča glumica. Kada se izbavila iz odijela shvatila je da rajsferšlus bio djelimično otvoren. Tu nije bio kraj njenim mukama u ulozi naučnice astronautkinje Brend.

Fizički veoma izazovno snimanje filma “Interstelar ”: Metju Mekonahi i En Hatavej

"Kada sam pročitala scenario vidjela sam da od svih likova moji dijalozi imaju najviše naučnih termina. Pomislila sam: O bože, ne. Kako ću da naučim sve to? I kako će ovo uopšte biti zabavno publici?' Jer kada kažeš ljudima da očekuju uzbudljivu vožnju koja će se baviti astrofizikom teško će ti povjerovati", kazala je glumica i dalje ne skidajući smijeh sa lica.

"Znala sam da ću morati da svu tu nauku predstavim ljudima na način na koji je mogu razumjeti i koji će im biti zanimljiv, zapanjujuć, a to je za mene uvijek emocija", dodaje Hatavej."Interstellar", koji traje skoro tri sata, za izvršnog producenta je imao astrofizičara Kipa Torna. Zato ne čudi da je film prilično kompleksan i istražuje crne rupe, crvotočine, kvantnu fiziku, teoriju relativiteta između ostalih tema. Hatavej priznaje da ni sada kad je sve gotovo i dalje ne shvata puno značenje filma.

"Bila sam upoznata sa konceptom filma, ali ne mogu reći da sam shvatila sve prvi put kad sam čitala scenario, iako mi je logički gledano sve imalo smisla", kazala je ona. Još od 2001. i uloge u filmu "The Princess Diaries" koja joj je donijela svjetsku slavu Hatavej je uvijek djelovala kul i smireno, ali tvrdi da je istina drugačija.

"Uvijek sam nervozna i plašim se da ću da zabrljam. Jedan od najvažnijih djelova mog putovanja je to što sam se sramotila iznova i iznova. To na kraju daje snagu karakteru, tako da se sada osjećam prijatnije", otkriva ona. Sada ima i podršku supruga Adama Šulmana, glumca i dizajnera nakita za kojeg se udala u septembru prošle godine, nakon četiri godine veze.

"Srećna sam što moj muž ima posao koji mu omogućava da često putuje i sam sebi pravi raspored, pa je sa mnom na putu kad god je to moguće. Kada to nije moguće imamo pravilo da se nikad ne odvajamo duže od dvije sedmice", priča glumica.

Slava je nije nimalo promijenila

I pored svih izazova koje donosi slava, Hatavej je i dalje bliska sa prijateljima koje zna već godinama.

"Išla sam na desetogodišnjicu mature i bilo je sjajno. Ostala sam bliska sa prijateljima sa koledža, ima nas desetak i gledam se sa njima gotovo svakog dana. Upravo noćas ću se vidjeti sa većinom. Tako da nije da sam ostavila školu iza sebe, naprotiv sa sobom sam ponijela ono najbolje", ističe ona.

Nakon rada na najnovijem Nolanovom ostvarenju, koje će se u bioskopima naći od 7. novembra, glumica priznaje da je počela malo više da razmišlja o budućnosti ljudske vrste. "Mislim da je vrijeme za opreznost i vidim da sve više ljudi živi sa povećanom sviješću o svom okruženju. Mislim da svi želimo da živimo lijepo i da imamo zdravu planetu, mada ne znam da li nam je predodređeno da budemo na njoj zauvijek. Da li to znači da bi trebalo da sagradimo svemirske brodove koji će nas odvesti dalje u svemir? Ako možemo, mislim da bi trebalo", smatra ona.

Galerija

Bonus video: