Obezbijediti filmski fond i funkcionalan zakon o kinematografiji

84 pregleda 2 komentar(a)
Edo Abdović "Ne brini", Foto: Screenshot (YouTube)
Edo Abdović "Ne brini", Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.10.2014. 14:00h

Povodom bioskopske premijere filma „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, koja će se održati 26. novembra u bioskopu Cineplexx u Podgorici, danas je održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali režiser Nikola Vukčević, producent Ivan Đurović, glumci Branka Stanić i Branimir Popović, generalni direktor RTCG-a Rade Vojvodić i drugi članovi ekipe filma.

„Nakon podgoričke premijere, odmah sjutradan imaćemo distribuciju filma i u Beogradu, a onda će biti održane projekcije u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Skoplju... Druga stvar na koju smo ponosni je da smo crnogorski kandidati za Oskara, tim povodom film će biti prikazan 9. Novembra u Los Anđelesu“, otkrio je Ivan Đurović, koji je skrenuo pažnju na to da su sredstva za promociju filma skromna.

Nedostatak novca prilikom stvaranja i promovisanja filmova bila je jedna od glavnih tema konferencije, pa su bivši ministar kulture Branimir Popović i režiser „Dječaka“, uglavnom o tome i govorili.

„Četiri i po godine smo u ovom projektu, ja sam i ranije pričao o tome koliko mi u Crnoj Gori imamo problema da napravimo igrani film i nažalost neke brojke, koje sam spominjao su opominjuće u smislu da mnogi veliki i relevantni reditelji u Crnoj Gori na koje volimo da se pozivamo u posljednjih pedeset godina zapravo nisu živjeli u Crnoj Gori, već u zemljama regiona, gdje su filmove stvarali od njihovog novca“, kazao je Vukčević.

On je istakao da je jedan od ciljeva njegovog posljednjeg filma „pokušaj da animira crnogorske institucije da obezbijede ono što jedini u regionu nemamo, a to je nacionalni filmski fond i funkcionalni zakon o kinematografiji“.

Sa njim se složio i Vojvodić koji je objasnio da su razlozi zbog kojih je javni servis tražio povećanje budžeta upravo pomoć studentima Akademije na Cetinju.

„Smatram da ozbiljna država mora imati viziju o tome kako nekome ko je završio fakultet za glumu, produkciju ili režiju, dati šansu i obezbijediti mu da nesmetano radi. Mislim da je uloga javnog servisa tu značajna i mi smo se potrudili i trudićemo se i dalje shodno sredstvima da podržimo sve projekte koji se rade u Crnoj Gori“, rekao je on.

Povod konferencije pored bioskopske premijere bila je i promocija spota naslovne pjesme filma, „Ne brini“, koju je u trećoj verziji otpjevao Edo Abdović.

Prije njega, u sklopu promocije filma „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, pjesmu benda „U škripcu“, prepjevali su i glumac Momčilo Otašević i Damir Urban.

Bonus video: