IZBOR ČUVENOG REDITELJA

Skorsezov spisak filmova koje obavezno morate pogledati

Skorseze je vrlo brzo odgovorio studentu sa spiskom od 39 filmova, među kojima su "Metropolis" Frica Langa, "Nosferatu" Fridriha Vilhelma Murnaua, "Velika iluzija" i "Pravila igre" Žana Renoara, "Umberto D" i "Kradljivci bicikla" Vitorija De Sike, "Roko i njegova braća" Lukina Viskontija i "400 udaraca" Fransoaa Trifoa
67 pregleda 3 komentar(a)
Martin Skorseze, Foto: Shutterstock
Martin Skorseze, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2019. 04:22h

Američki reditelj Martin Skorseze uputio je jednom američkom studentu spisak ne-američkih filmova neophodnih za poznavanje svjetske kinematografije, prenose danas američki tabloidi.

"Mladi student Kolin Levi dobio je od Skorsezea, s kojim je imao priliku da kratko razgovara, spisak od 39 filmova snimljenih van SAD, neophodnih za opšte znanje jednog studenta o svjetskoj kinematografiji", prenose mediji.

Levi je rekao da je tokom kratkog razgovora Skorseze "stalno pominjao imena glumaca, reditelja ili filmova" za koje on nije nikada čuo.

Levi mu je potom uputio pismo zahvalnosti u kojem je stidljivo zatražio da mu čuveni reditelj pomogne u izboru filmova.

Skorseze je vrlo brzo odgovorio studentu sa spiskom od 39 filmova, među kojima su "Metropolis" Frica Langa, "Nosferatu" Fridriha Vilhelma Murnaua, "Velika iluzija" i "Pravila igre" Žana Renoara, "Umberto D" i "Kradljivci bicikla" Vitorija De Sike, "Roko i njegova braća" Lukina Viskontija i "400 udaraca" Fransoaa Trifoa.

Na spisku su i filmovi Žan-Lika Godara "Do poslednjeg daha" i "Vikend", "Ljepotica i zvijer" Žana Koktoa,"Brak Marije Braun" Rajnera Vernera Fasbindera, "Zemlja se trese" Lukina Viskontija, "Avantura" i "Blou ap" Mikelanđela Antonionija i "Prijatelj iz Amerike" Vima Vendersa.

Skorseze je studentu preporučio i japanske reditelje Akiru Kurosavu, Kendžija Mizogučija i Nagisu Ošimu.

Skorseze, rođen 1942. godine, poznat je po filmovima o mafiji. 

Osvojio je Oskara za najboljeg reditelja za film "Dvostruka igra" 2007. godine. Film je takođe dobio Oskara za najbolji film, najbolju montažu i najbolje adaptirani scenario. To je prvi Skorsezeov Oskar, iako je bio nominovan šest puta.