Festival kratkometražnih filmova u Danskoj: Drugo mjesto za tim iz Crne Gore

Festival ima za cilj da potstakne neafirmisane režisere i producente iz cijelog svijeta da pokažu šta sve znaju, a usput oni najbolji bivaju nagrađeni skupocjenom video opremom
62 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2014. 16:30h

Da u Crnoj Gori zaista ima dosta talentovanih i kreativnih ljudi, dokazao je i tim devetoro mladih (Vladimir Cvijetić, Ana Kljajić, Božidar Perović, Marko Ilić, Ivo Lacmanović, Biljana Cvijetić, Balša Đurđić i Milan Pilipović) koji su osvojili drugo mjesto na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova u danskom gradu Arhusu – "25th Aarhus Short Film Festival".

U Arhusu se nalazi i prestižni Univerzitet dramskih umjetnosti, što ovaj festival čini još popularnijim i priznatijim.

Festival ima za cilj da potstakne neafirmisane režisere i producente iz cijelog svijeta da pokažu šta sve znaju, a usput oni najbolji bivaju nagrađeni skupocjenom video opremom.

Riječ je o 25. po redu Arhus festivalu, koji je počeo u septembru, a završen je sinoć svečanom galom na kojoj je prikazano deset najboljih fimova.

Na festival se prijavilo oko dvije hiljade ljudi, odnosno preko tri stotine timova iz cijelog svijeta, počevši od SAD, Latinske Amerike, Kanade, preko Evrope, Balkana i Skandinavije, pa sve do Kine i Australije.

Takmičari su imali zadatak da za samo sedam dana osmisle priču i snime kratak film u trajanju do pet minuta na zadatu temu.

Tema se sastojala od dva dijela, pri čemu je prvi dio zajednički za sve takmičare, a drugi dobija svaki tim individualno.

Ove godine, zajednički dio teme bila je riječ "Obećanje", a nastavak, koji je dobio tim iz Crne Gore bio je broj "osam2, tako da su imali zadatak da "Obećanje i 8" objasne kroz svoj kratak film.

"Najvažnije je imati dobru ideju. Mi smo proveli tri dana samo osmišljavajući priču i kreirajući koncept za film. Nakon toga su uslijedila dva dana snimanja i dva dana video i audio produkcije, pri čemu smo koncept dodatno modifikovali i razvijali", objasnio je režiser filma, Vladimir Cvijetić.

"Tempo je bio ubrzan, ali svi članovi tima su bili veoma motivisani i spremni za rad. Cilj mi je bio uspjeti sa filmom izvući emociju kod gledalaca i u tome smo uspjeli", dodao je Cvijetić.

Tim je kreirao film pod nazivom "8 sekundi", a riječ je o mladom paru koji pokušava da uvede promjene u svojoj svakodnevnici.

Film je sniman na više lokacija, a ono što ga čini posebnim jeste što je jedan od likova u filmu osoba sa invaliditetom.

Zapravo, cijela radnja filma je san glavne junakinje koji traje osam sekundi, u kojem se njen partner budi pored nje i, vidjevši da je ona vidno neraspoložena, obećava joj dan koji neće zaboraviti nikada.

Potom zajedno odlaze napolje gdje je on vodi na različita mjesta i pokazuje joj kako život osoba sa invaliditetom, kao što je ona, može biti jednako, pa čak i mnogo ljepši nego život osoba koji nemaju taj problem.

"Poruka koju smo htjeli da prenesemo je da je u životu najbitnije biti srećan i okružen ljudima koji nas takvim čine. Tada svi naši nedostaci i fizički problemi postaju nebitni", kazao je Cvijetić.

Film se završava tako što se glavna junakinja budi iz sna na zvuk alarma, ovog puta vidno raposložena. Međutim, onaj ko je sada neraspoložen i depresivan je njen partner, pri čemu ona pokušava da ga razveseli i obećava mu nezaboravan dan. Tada se publici prikazuje da je zapravo njen partner osoba sa invaliditetom.

"Njen san pokazuje šta bi sve on radio za nju kada bi uloge bile drugačije. Kroz san ona zapravo shvata koliko je invaliditet njenog partnera zapravo nebitan, jer imaju jedno drugo. Obećanje za nezaboravan dan, pretstavlja njenu težnju da svog partnera usrećuje svakog dana, cijelog života", objasnio je Cvijetić.

Film je od strane festivalskog žirija, kojeg čine ljudi koji su priznati režiseri i producenti Jonas Kvist Jensen, Lene Øster i Čadi Abdul-Karim označen kao veoma emotivna ljubavna priča koja "izuva iz cipela" sa velikim preokretom na kraju.

"Bio je veliki izazov sve postići, počev od ideje do slanja gotovog filma za samo sedam dana. Ovo je za mene veliki vjetar u leđa kako bih nastavio da radimo na sličnim projektima. Još jednom želio bih da se zahvalim zaista divnim i kreativnim ljudima iz tima koji su zajedno sa mnom predano radili na kreiranju ovog filma", istakao je Cvijetić

Galerija

Bonus video: