Sto ostvarenja u glavnim i pratećim programima

Program kojim se ZFF pridružuje obilježavanju stogodišnjice Velikog rata - “Prvi svjetski rat na filmu”, pozdraviće reditelj Veljko Bulajić
60 pregleda 0 komentar(a)
Ničije dete (Novina), Foto: Arhiva Vijesti
Ničije dete (Novina), Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.10.2014. 19:44h

Projekcijom filma “Ničije dete” Vuka Ršumovića iz Srbije, sinoć je u bioskopu “Evropa” otvoreno dvanaesto izdanje Zagreb film festivala, na kojem će do 26. oktobra biti prikazano oko sto filmova u glavnim i pratećim programima.

Film “Ničije dete”, nastao u koprodukciji sa Hrvatskom, baziran je na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dječaku, koga igra mladi naturščik Denis Murić, koga su sredinom 80-ih godina prošlog vijeka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama BiH.

ZFF će ugostiti ukupno stotinak reditelja i rediteljki, glumaca, producenata i filmskih profesionalaca iz raznih krajeva svijeta, a među njima će biti i danski kraljevski par, s obzirom da je Danska zemlja u fokusu.

Dansko-hrvatsko-švedsku koprodukciju “Itsi Bitsi”, snimanu na lokacijama širom Hrvatske, predstaviće reditelj Ole Christian Madsen, producent Lars Bredo Rahbek i glumci Marie Tourell Soederberg, Joachim Fjelstrup i Anette Stoevelbaek.

Aktuelnog islandskog kandidata za Oskara, crnohumornu dramu “O konjima i ljudima” predstaviće glumac Ingvar E. Sigurdsson, a prvi horor film na ZFF-u - “Laku noć mamice” u režiji Veronike Franz i Severine Fiale, te produkciji Ulricha Seidla, predstaviće glavna glumica Susanne Wuest.

Publici festivala predstaviće se i reditelji iz Francuske, Izraela, Mađarske...

Iz Hrvatske učestvuju dobitnica Srca Sarajeva Tiha K. Gudac koja će predstaviti mozaik od porodičnih fotografija i memento o djedovom zatočeništvu na Golom otoku u filmu “Goli”.

Program kojim se ZFF pridružuje obilježavanju stogodišnjice Velikog rata - “Prvi svjetski rat na filmu”, pozdraviće reditelj Veljko Bulajić.

Bonus video: