"Jesi li to došao da me vidiš" - od predstave do filma

Kroz film se provlači mnoštvo tema - snovi malog čovjeka, zabranjena ljubav, iskupljenje i "promjena od petokrake ka krstu"
649 pregleda 3 komentar(a)
Jesi li to došao da me vidiš, Foto: MM Production
Jesi li to došao da me vidiš, Foto: MM Production
Ažurirano: 19.10.2014. 20:02h

U selu Ćeklići vrijeme kao da je stalo: Na zidu bivše zemljoradničke zadruge plakati izbornih lista iz 1996 i 97, kuće i lica mještana kao iz starih filmova Živka Nikolića, u prolazu stariji bračni par sa natovarenim konjem probija se kroz žegu, krš i draču. Idealna lokacija za ekranizaciju 80-ih godina prošlog vijeka popularne predstave "Jesi li to došao da me vidiš" Miodraga Kovačevića.

Mima Karadžić, jedan od producenata i glumaca, dočekao je juče novinare čitajući scenario u hladu kombija, dok oko njega promiče rastrčana filmska ekipa, a iz unutrašnjosti zdanja u kojem je postavljen set čuje se vika Milorada Mandića Mande dok se priprema za snimanje. U tom ambijentu organizovana je konferencija za medije na kojoj je otkriveno da je završeno dvije trećine snimanja koje bi trebalo da se završi "u rekordnom roku" od 28 dana , te da se premijera može očekivati u januaru u hotelu "Splendid".

Raznolikost tema

Milan, Mima i Manda prije 25 godina igrali su predstavi "Jesi li to došao da me vidiš", a reditelj je otkrio da mu je od tada želja da je ekranizuje.

"Radnja se događa 1968, čudesne godine u vremenu ideološke ostrašćenosti, ali i velikih preokreta, studentskih protesta, hipi pokreta... Bez obzira što se dešava u jednom zabitom selu, sve se to prolama kroz priču", pojasnio je Milan. Reditelj je istakao se kroz film provlači puno tema odnos malog čovjeka prema velikim dešavanjima, ljubavna priča, iskupljenje đeda na samrti i "promjena politike od petokrake ka krstu".

Ono što je glumicu Dubravku Drakić posebno opčinilo je ljepota Ceklića, za koje je kazala da joj je drago što ih je upoznala zahvaljujući radu na filmu.

Završeno je dvije trećine snimanja koje će trajati “rekordnih” 28 dana, a premijera filma zakazana je za januar

"Ovaj film, kao i serija 'Budva' djelovali su mi u početku neostvarivo u ovim teškim vremenima za kulturu. Ali sada mi je najava premijere u januaru realna, a ne optimistična", otkrila je glumica i dodala da je joj je uloga Grozdane bila veoma izazovna, prije svega zbog specifičnog jezika teksta Mija Karadžića, na čijem filmskom prevodu je Dubravka uz radila uz Mimu i Milana.

Mijo kao Beket

Boro Stjepanović, koji igra đeda Maksima, kazao je da je predivno raditi sa starim prijateljima i što je reditelj Milan sa kojim je napravio najbolje uloge.

"Uvijek mi je Mijo Karadžić ličio na nekog našeg Beketa ili Joneska. A kad su Joneska pitali je li on pisac drame apsurda rekao je: 'ne, ja pišem o životu, koji nije apsurdan nego težak'. I mi snimamo film o tom teškom životu i nekoj obrnutoj perspektivi gdje smo opsjednuti smrću", ispričao je nekadašnji asistent na Fakultetu dramskih umjetnosti, u vrijeme kada je Mima Karadžić bio njegov student.

Lik Koviljke tumači Kristina Stevović koja će sa Emirom Ćatovićem (igra Petrašina) dočarati priču o zabranjenoj ljubavi u stilu Romea i Julije, a kojoj je u filmskom scenariju dat veći prostor nego u predstavi.

Ljubavnoj priči dato više prostora: Kristina Stevović i Emir Ćatović

"Za mladog glumca je izrazita čast i zadovoljstvo uz ovakav tim stasavati i učiti i napredovati. I svaki kadar predstavlja užitak. Koviljka i Petrašin su ipak taj neki život, tračak mladosti, slobode. Za razliku od Šekspirog para oni uspijevaju da pomire svoje porodice i u tome je negdje njihova veličina i snaga", istakla je ona.

Mandine suze od smijeha

Harizmatični Manda kazao je da je prerastao Petrašina kojeg je prije 25 godina igrao u predstavi, ali da mu je drago što je opet dio priče Mija Karadžića. Sada je dobio ulogu predsjednika opštine Prela.

"Tada kad sam dobio tekst za predstavu to čitanje je trajalo jer sam povremeno brisao suze od smijeha i svakoj strani se vraćao. Toliko mi je zadovoljstvo bilo da igram tu predstavu da sam je znao napamet", prisjetio se on.

Dragan Đurković, koji je na konferenciji govorio ispred producentske kuće Vision Team, otkrio je da je od prošlog četvrtka koproducent filma RTCG, na kojoj će se emitovati i pet epizoda istoimene serije. On nije želio da otkrije budžet, kazavši samo da je “pristojan”. Prvi put na filmu pojaviće se balerina Helena Aksamit koja se zahvalila Milanu Karadžiću na podršci, kazavši da se ponekad osjeća kao da joj ovo nije debi u glumačkim vodama, te da se nada da će opravdati povjerenje. Osim u Ceklićima, snimalo se i na Karuču i Cetinju.

Mima Karadžić: Čudno je biti u istoj ulozi poslije 25 godina

Mima Karadžić je za "Vijesti" je kazao da danas zaista može da igra Gorčila, stasom i glasom, za razliku od onog vremena kada ga je igrao u predstavi.

"Tada je u pozorištu to bilo drugačije i pozorište je uvijek pomalo uslovnost. Ali svi ti problemi koje scenario tretira isti su dan danas. Mislim da ćemo biti ponosni na ovaj film", izjavio je on. Otkrio je i da mu je čudno da se poslije 25 godina nalazi u istoj ulozi, ali drugim okolnostima.

"Tada je to bila vrhunska komedija koja je igrana na kartu više", prisjetio se glumac.

Kada je u pitanju serija "Budva na pjenu od mora", Karadžić je tokrio da bi od maja iduće godine trebalo da počne rad na sljedećih dvadeset epizoda, a na pitanje koliko je realno da u njima vidimo neku od zvijezda o kojima se spekulisalo, kao što su Naomi Kembel i Stiven Sigal, kratko je odgovorio: "O tom potom ".

Manda: Rado ću trpjeti da bi mladi imali bolje sjutra

Poznati srpski glumac Milorad Mandić Manda stigao je noć prije druženja sa novinarima.

"Ovo je moj prvi dan snimanja. Ali dobro znam tekst i ekipu, već smo sarađivali na mnogo projekata. Koliko sam uspio da saznam atmosfera je fantastična, radi se puno, ali sa zadovoljstvom, što je najvažnije. Jer ta atmosfera koja se osjeća u ekipi prenosi se i na one ispred kamera, a onda sa tog bioskopskog platna ili TV ekrana u gledalište", uvjeren je on.Glumac je iskazao želju da se bolje upozna sa prirodnim ljepotama Ćeklića i dodao da su ga posebno impresionriali objekti u kojima se radi.

"Ambijentalno to se sve toliko uklapa u ono što je Mijo pisao i ovo što radimo. Sve ovo shvatam kao neko kulturno-istorijsko nasljeđe, koristimo sve to što je autentično, pravo... ", istakao je popularni Manda.

Pričajući o opštem stanju u kulturi u Crnoj Gori i Srbiji, glumac je kazao da najveću cijenu ekonomske krize plaća kultura, te da zbog toga mnogo projekata stoji u nekoj fioci i čeka bolja vremena. On se nada da će ona doći uskoro. "Naročito zbog mladih ljudi. Ako mi treba da trpimo zarad njihovog boljeg sjutra vrlo rado.", uvjeren je Mandić

Bonus video: