Britanska kraljica odlikovala glumicu Megi Smit

79-godišnja glumica ima dva osvojena Oskara: za najbolju žensku ulogu u filmu "Najbolje godine gospođice Džin Brodi" i najbolju sporednu ulogu u drami "Kalifornijski apartman"
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2014. 07:06h

Engleska kraljica Elizabeta II odlikovala je poznatu britansku pozorišnu, filmsku i televizijsku glumicu Megi Smit Ordenom društva časti (Order of the Companions of Honor) na ceremoniji u zamku Vindzor. Odlikovanje je veteranki britanskog glumišta, koju trenutno možemo vidjeti u ulozi grofice od Grantama u BBC-jevoj seriji "Dauntonska opatija", dodijeljeno je za šest decenija glumačkog rada. Među ranijim dobitnicima ovog priznanja, ustanovljenog 1917. i ograničenog na 65 živih istaknutih ličnosti, su fizičar Stiven Hoking, glumac Ian Mekelen i umjetnik Dejvid Hokni. Kako prenosi AP, 79-godišnja glumica ima dva osvojena Oskara: za najbolju žensku ulogu u filmu "Najbolje godine gospođice Džin Brodi" i najbolju sporednu ulogu u drami "Kalifornijski apartman". Najpoznatiji filmovi u kojima je igrala su "Otelo", "Soba sa pogledom", "Putovanja sa mojom tetkom" i "Gosford park", a mlađa generacija je ponajviše pamti po ulozi profesorke Minerve Makgonagal u serijalu filmova o Hariju Poteru. Imala je pođednako uspješnu karijeru kao televizijska glumica. Odigrala je zapažene i hvaljene uloge u TV-serijalima "Iznenada, prošlog leta", "Dejvid Koperfild", "Moja kuća u Umbriji", "Proganjanje Meri". Za ulogu u "Dauntonskoj opatiji" nagrađena je Emijem za najbolju sporednu glumicu u miniseriji 2011. i 2012. godine.

Megi Smit je bila nominovana šest puta za Oskara. Pet puta je osvojala nagradu BAFTA, ima tri Emija i tri Zlatna globusa, te se s pravom smatra jednom od najboljih i najpoštovanijih glumica na svijetu. Trenutno snima film "The Lady in the Van" u kom reprizira ulogu ekcentrične beskućnice u istoimenom pozorišnom komadu Alena Beneta.

Galerija

Bonus video: