Ruski reditelj protiv Holivuda: Končalovski odbija nominaciju za "Oskara"

Reditelj "Oskar" smatra precijenjenom nagradom, koja stvara iluziju svjetskog priznanja
71 pregleda 1 komentar(a)
Andrej Končalovski (Novina)
Andrej Končalovski (Novina)
Ažurirano: 28.09.2014. 13:03h

Ruski reditelj Andrej Končalovski zamolio je predsjednika ruskog odbora za "Oskara", Vladimira Menčova, da njegov film "Bijele noći poštara Alekseja Trjapicina" ne uzima u obzir kao kandidata za nominaciju za američku filmsku nagradu, objavilo je juče online izdanje Colta.ru

U pismu Menčovu, Končalovski je napisao da on nije znao da odbor za “Oskara” razmatra nominaciju njegovog filma.

On želi da povuče film iz "ličnih" i "društvenih" razloga.

"Tokom posljednjih nekoliko godina, ja sam veoma oštro kritikovao holivudizaciju ruskog tržišta i štetan uticaj komercijalne američke kinematografije na formiranje ukusa i sklonosti naše publike.

Zbog svega ovog, borba za dobijanje holivudske nagrade meni se čini jednostavno apsurdnom", napisao je Končalovski.

Pored toga, reditelj "Oskar" smatra precijenjenom nagradom, koja stvara iluziju svjetskog priznanja.

"Sama formulacija kategorije 'najbolji film na stranom jezika', koja bi trebalo da zasmije svjetske filmske umjetnike, u stvari je pokušaj segregacije svjetske kinematografije koji stiže iz anglofonog svijeta, koji je, po mom mišljenju, na samrti kao i ideja kulturne dominacije Zapada", rekao je Končalovski.

On je dodao da se moderni svijet opredjeljuje za razvoj igranih filmova iz Azije, Latinske Amerike, sa Dalekog istoka i Rusije.

Čuveni reditelj ne isključuje da ce u buducnosti biti stvorena nominacija "film na engleskom jeziku". Početkom septembra, Andrej Končalovski osvojio je Srebrnog lava na 71. Venecijanskom filmskom festivalu upravo za film "Bijele noći poštara Alekseja Trjapicina".

Ovim filmom htio je da pokaže život nekadašnjeg ruskog seljaka, kao i da razumije zašto ga je moguće voljeti.

Film je nastavak ciklusa Končalovskog o ruskom selu i predstavlja mješavinu dokumentarnog i fikcije, prikaz života u jednom selu na ostrvu u jezeru Kenozero, na sjeveru Rusije.

Gotovo svi glumci su naturščici, stanovnici pomenutog sela koje spoljni svijet jedva da dotiče.

Glavni junak, Alekseja Trjapicin, je seoski poštar, kako na filmu tako i u stvarnom životu. Končalovski je proveo osam mjeseci tragajući za "pravim protagonistom koji bi bio interesantan da se gleda i prati".

Bonus video: